Ekonomi ve Erken Seçim

Ülkemizde herkesi etkileyecek en önemli faktör ekonominin gidişatıdır. Haziran ayında yüzde 5.1 büyüme ile iyi bir trend yakalayan ekonomimizin; yarının ne olacağı konusunda çeşitli analizler ve yorumlar yazılıp çiziliyor.

****

2018’de ekonomik beklentileri nelerdir?

-G 20 ülkeleri arasında en hızlı büyüme trendine ulaşan ülke ekonomimizin 2018 yılındaki büyüme oranın düşebileceği beklentisi hızla yükselmiştir.

-İşsizlik rakamlarının 10,8’den tek haneye ineceği ön görülüyor. Bu durumdan dolayı büyümede rakamlara değil, nicelik daha da ön plana çıkacaktır.

-Turizm sektöründeki ilerlememiz ne kadar iyi görünse de 2018 yılında ancak 2015 yılının rakamlarına ulaşacağımız ön görülüyor.

-Enflasyondaki yukarı yönlü baskı devam etmekle birlikte tüketicinin yani seçmenin cebine büyük oranda yansıdığı kesin...

Yukarıdaki durumlara ve analizlere baktığımızda seçimlerde işsizliğin en büyük etken olacağını söylersek yanılmayız. İşsizlik kategorisinde ise en dikkat çekici nokta genç işsizliktir. Özellikle iktidar partisinin genç kitleden aldığı oy oranında azlığını göz önünde bulundurursak yeni sistemle beraber yapılacak olan seçimlerde genç kitlenin oy oranın hayati önem taşıdığını söyleyebiliriz.

****

AK Parti’nin ekonomik krizden sonra kurulduğunu ve 2002 seçimlerini kazanmasında da ekonominin büyük etkisinin olduğunu unutmayalım. Zira 1 Kasım seçimlerini de hatırlarsak Koalisyon hükümetinin çıkma ihtimali ile beraber ekonominin kötüye gidebileceğini ön gören kararsız seçmen, büyük oranda fikir değiştirmiş ve iktidar partisinden yana oyunu kullanmıştı. Buradan hareketle ekonominin seçmenin üzerinde bıraktığı büyük etkiyi de görebiliriz.

****

Türkiye'de seçimlerin ekonomiyi etkilediği kadar ekonomi de seçimleri etkiliyor. Çünkü, sandık başına giden seçmen, oyunu kullanmadan önce geçim durumunu göz önünde bulunduruyor. Ekonomimizde önümüzdeki 2 yılda oluşabilecek riskleri ve siyasi konjetördeki gelişmeleri göz önüne alacak olan iktidarın erken bir Cumhurbaşkanlığı ve genel seçime gitme olasılığının yüksek olduğu görülüyor. Biz her ne kadar erken seçim ihtimalinin yüksek olduğunu söylesek de erken seçim kararını verecek olan yine siyasi otoritedir.

Kaynak :https://www.dunya.com/ekonomi/2018-ekonominin-en-kritik-yili-olacak-haberi-386196