EĞİTİM VİZYONUMUZ

Devletin bugünkü Başkanı, Başbakanken Biz dünyayla rekabet edemezsek vagon oluruz, ileri ülkeler gibi meslekî eğitimi geliştirmeliyiz demişti. Bütün muhalefeti bu fikri sahiplenmeye davet etmiştim birçok yazı ve konuşmamda. Bir süre sonra da “Dersane niye var?” diye sordu aynı irade. Bu da kanayan yaraya neşter vurma arzusuydu. Bu yaklaşımı bir fırsat olarak görmüş, “Gelin bir olalım da eğitim bilimi yönetsin, sürekli çözüm üretsin diyelim. İktidarı yalnızca yol arkadaşlarıyla bırakmamalı, aksi halde bu millî sorunumuzu çözemeyiz. Sürekli Bakanlar gelir gider, bürokratlar değişir, bir çember içinde döner dururuz.” demiştim.

Başkanlık sistemine geçene kadar dediğim gibi de oldu. Sancılandı Bakanlık, sancılandı toplum ve arayış içinde yeni bir anlayış doğdu nihayet. Şimdi eğitim dünyasının bir lider ismi Bakan. Bu büyük bir fırsattır. Diyor ki Bakan, siyasetçi değilim(!) Ne demek bu? Aklın ve bilimin ışığında, her türlü siyasî etkilerden uzak durarak Eğitim Davamızı kazanma gücü edindim demek değil mi?

Dikkate değer bir sonuç da çıktı ve Eğitimde 2023 Vizyonu’nu Eğitim Bilimi Ekibi ile titiz bir çalışma süreci ardından Ziya Hoca sundu. Dikkate değer bir görüntü vardı salonda. Kaçmasın gözlerden. Devletin Başkanı da dinleyici koltuklarından birine oturup bütün dikkatiyle izledi sunumu. Bunun önemi çok büyük! Düşünmek gerek. Yine söylüyorum heyecan içinde Hak aşığı Yunus’un diliyle: Gelin canlar bir olalım, işi kolay kılalım.Dava büyük, dava eğitim davası! Muhalefeti rafa kaldıralım.

Eğitim vizyonumuz Bakanlık sitesinde. Soruna kafa yoran herkes incelesin de varsa eksiklik iletsin. Neyin niye yürümeyeceğini aklın yolu bir mantığıyla dile getirsin. Sorunun temeli müfredattı bana göre. Ziya Hoca bu temele çok güzel yer açtı: Derslerin azaltılacağını, gereksiz yığın bilgilerin arındırılacağını ve dersler arasında ilgilendirmelerin yapılacağını vurguladı. İcraatların aceleye getirilmeyeceğini de.

Bu dava kutsal, ne iktidar ne de muhalefet hırsına kurban edilemez. Bu nedenle Devletin Başkanının iyi niyetini hiç değilse bu konuda herkes kabulleniversin ne olur! Siyaseten yıpratma amaçlı kötü niyetler okunmaya çalışılmasın millet aşkına! Birtakım hassas konuların üstüne gide gide bu bilim heyetini de oraya buraya çekmeyelim. Bu milletin çağlar üzerinden sıçraması millî eğitim sisteminin yetiştireceği insan gücüne bağlı değil mi? Özlediğimiz başarılı yönetimleri oluşturmak için geleceğin siyasetçi ve devlet adamları da bu sistemden çıkmayacak mı?

Bakınız eğitim bilimci Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, herkesin okumasını önerdiğim çok yakında çıkacak olan kitabında yönetim sorununun önemini nasıl açıklıyor?

Yönetim, kaynak yaratmayı ve yaratılan mevcut kaynağı etkili kullanmayı ifade eder. Dünyada en fazla fındık üreten ülke Türkiye’dir. Dünyadaki fındığın % 70’i Türkiye’de üretilmektedir. Fındık üretiminde ortalama çalışan kişi sayısı 5 milyon civarındadır. Fındığın bir yılda Türkiye ekonomisine katkısı 3,5 milyon dolardır. Dünyada fındık üretiminde % 30’luk dilimde bulunan 6 ülkeden birisi ise İtalya’dır. İtalya çok az ürettiği ve bir kısmını da ithal ettiği fındığı, 22500 kişiyi Nutella fabrikasında çalıştırarak bir yılda ekonomisine 11 milyon 500 bin dolar kazandırmaktadır. Hammaddenin çoğunluğu bizim ülkemizde olmasına ve bizim ülkemizde fındık sektöründe çok fazla kişi çalışmasına rağmen yaşanan başarısızlığın büyük bir kısmı, yönetim sorunu ile açıklanabilir.”

Bizim kültürümüzde geçim derdinin halk arasındaki adı neden ekmek kavgası? Ekmek paylaşımı niye diyemedik? Tepeden tabana bütün sorunların üstüne dayanışmayla gidemiyor, çatışmayla yürüyoruz. Niye hep düşman-hain giriyor içimize de düşüyoruz birbirimize? 7 düvel yürüdü üstümüze de kanla yazdık tarihimizi! Niye? Geri kalma yüzünden değil mi? Paradigma değişimi şart oldu gayri!

Beyin Cerrahı Prof.Dr. Ismail Hakkı Aydın “Yakın gelecekte robot askerler savaşacak!” diyor. Hangi devletlerin nasıl bir eğitim, bilim ve teknoloji gücüyle robot askerleri olacak acaba?

Elimiz vicdanlarda düşünelim artık ve ağıtlar yakmaktan, hamaset yapmaktan kurtulan millet olmak için sahip çıkalım eğitim vizyonumuza!