Biraz tefekkür herkese iyi gelir

Adana mitingine gidenlerin geçirdiği trafik kazası gündemde…
İnancımıza göre ecelimiz takdir edilmiştir ve orda ya da burada olmamız bunu değiştirmeyecektir. Geziye giderken, trafikte işe, eve giderken, savaş esnasında ya da deprem olduğunda bulunduğumuz mekân neresi olursa olsun ancak eceli gelmiş olanlar ölürler. Onu ne bir saniye ileri ne bir saniye geri alabiliriz. 50 otobüste 5 kişinin ölmesi, 24 kişilik minübüste 4 kişinin ölmesi, yolda yürürken arabadan çıkan bir tekerleğin yolda sizi bularak öldürmesi, araçta seyahat ederken karşı araçtan fırlayan bir eşyanın sizi gelip bulması “Ecel geldi cihana baş ağrısı bahane” mesabesinden işlerdendir.
Şehitlik, insanın taşıdığı dererlerin (hayatına çizmiş olduğu istikametinin) bir neticesidir. Bu paye savaşırken ya da günlük hayatınızdaki ortaya koyduğunuz istikamet sonucu verilebilir. Yani, savaşırken şehit olamayabileceğimiz gibi günlük hayatımızdaki tuttuğumuz yol bizi şehadet makamı ile taçlandırabilir.

Konu bağlamında Rabbimiz ne diyor "Ey İnananlar! Yolculuğa çıkan veya savaşa giden kardeşleri hakkında: "Onlar yanımızda olsalardı ölmezler ve öldürülmezlerdi" diyen inkarcılar gibi olmayın ki, Allah bunu onların kalplerinde bir hasret olarak bıraksın. Dirilten de öldüren de Allah'tır. Allah işlediklerinizi görür." (Ali iman 3;156)

"Kendileri oturup kaldıkları halde kardeşleri için: "Eğer bize uysalardı öldürülmezlerdi" dediler. Onlara de ki: "Eğer iddianızda doğru iseniz, kendinizden ölümü uzaklaştırınız". (Ali iman 3;168)


"Onlara şöyle söyle: "Eğer siz evlerinizde olsaydınız bile, üzerlerine öldürülmesi yazılmış olanlar yine muhakkak yatacakları (öldürülecekleri) yerlere çıkıp gidecekti. Allah (bunu) göğüslerinizin içindekini denemek ve yüreklerinizdekini temizlemek için yaptı. Allah göğüslerin içinde olanı bilir." (Ali iman 3;154)