BAYRAMDAN BAYRAMA

Gelişiyle memnun, gidişiyle mahzun olduğumuz Ramazan-ı Şerif ayı mukaddes hüzünle beraber yine bu ayın hediyesi olan bayramla birlikte muazzam mutluluğa ulaştırdı bizleri.

Anne ve babası yer altında olan biri olarak, onların yokluğunu iliklerine kadar hissetmenin bir diğer adıydı bizim için bayram.

Bayramdan bayrama el öptüğümüz insanların sayısı azalırken, el öpenlerimiz çoğalıyor mudur nedir? Galiba yaşlanıyor, belki de iskeleye yaklaşıyoruz.

Bir ay boyunca oruç tuttuk. Sadece midemize mi tutturduk? Yoksa bütün letâifimize mi? Bu herkesin kendince mâlum. Allah kabul etsin.

Ramazan-ı Şerif boyunca şatafatlı iftar sofralarında, envaiçeşit nimetlerle donatılan masalarda oruçlarımızı açarken, Afrika’nın bulanık ırmaklarında gün boyu balık avlamaya çalışan, aksi halde iftar ve sahuru sadece su ve kaynattığı bitki kökleriyle yapan Afrikalı Müslümanları kaç kişi aklına getirdi acaba?

Suriye’de, Filistin’de duvarlarında kocaman bomba deliği olan harabe evlerde, yer sofrasında sadece su, çorba ve hurmadan oluşan, ekmeksiz oruç açan insanların sızısını hangimiz kalbimizde hissettik?

Veya ülkemizde asgari ücretle geçinen, masraf olmasın diye memlekete gitmeyen ailelerin varlığından haberdar mıyız?

Yardımlaşma ruhunun giderek güdükleştiği, bayramların tatile dönüştüğü, farz olan zekâtın es geçildiği ama vacip olan 23 liralık fitrenin göstere göstere dağıtıldığı enteresan zamanlardayız.

Şu sözün altına hangimiz imza atmayız?

“Zekât verdiğiniz insan seneye zekât verecek hale gelmemişse, kimse hakkıyla zekât verdiğini iddia etmesin.” Evet, biz Müslümanlar hakiki yardımlaşma ruhuna sahip olsaydık bu coğrafya bambaşka bir coğrafya olurdu.

Çünkü bizim kundaktaki bebekten, ömrünün son demlerindeki yaşlımıza kadar hepimizin herkese, herkesin hepimize sorumluluğu ve ihtiyacı var.

Bayramları birlik ve bereket şuurundan uzak, sıla-i rahim ve akraba-i taallukat ziyareti yapmaktan çıkarıp, bayramı bayram yapan değerlerden uzaklaşıp, bayramları bir tatil ve kaçış aracı haline getirdik.

Organik bayramlaşma yöntemleri yerine, sosyal medya aracılığı ile ve toplu mesaj yöntemiyle bayramlaşır olduk.

Sahi biz hangi ara bu hale geldik?

Bayramınız Mübarek olsun.

Kalın Sağlıcakla…