Akıllı Kolaycılık

Gerçekten değerli hedefleri elde etmek için önemli seviyede çaba gerektiğini konuşmuştuk. Bu çabanın da akıllı, disiplinli ve makul olması gerektiğini söyledik. Geçen yazıda akıllı tanımının önemli bir alt başlığı olarak akıllı çıkarcılığı konuştuk, sıra akıllı kolaycılığa geldi.

Bir çabanın akıllı olmasının önemli bir yönü, kolaylık derecesine kafa yorulmuş olmasıdır. Akıllı kolaycılık çok da kolay bir yaklaşım değil; Einstein’den çalarak şöyle tanımlayabiliriz: “Olabileceği kadar kolay ama daha kolay değil.” Einstein’ın bunu basitlik için söylediğini okumuştum: “Olabileceği kadar basit ama daha basit değil.”

İnsanlar bir şeyi ancak ‘zor’ elde ettilerse değerli görmek gibi çok zararlı bir hatalı görüşe sahiptir çoğunlukla. Bir şeyi elde etmemin bir kolay bir de zor yolu varsa, o zaman niye zor yolu tercih edeyim ki? Düşülebilecek temel bir tuzak şu: Kolaylığı genel değerlerimizi gözetmeden tartmak. Değerlerinize aykırı olarak bir şeyi elde ediyorsanız, daha kolay olmasının sebebi buysa, o zaman tabii ki hedefinizi böyle elde etmek iyi değildir. İyi olmamasının sebebi, hedefinizi kolay elde etmiş olmanız değil, değerlerinize aykırı davranmış olmanızdır.

O yüzden, olabildiği kadar kolay ama daha kolay değil. Hedefinizi elde etmek için çabalarken, değerlerinize aykırı olmamak ve eş zamanlı hedeflediğiniz başka hedeflere de zarar vermemek koşuluyla en kolay yolu seçmeniz mantıklıdır.

Tabii bir de neyin kolay neyin zor olduğunu bilmek gerekir. Çabaya başlarken bunu önden bilmiyor olabiliriz. Bu da çabamızda esnek olmamız gerektiği anlamına gelir. Seçtiğimiz bir çabanın zor olduğunu ve daha kolay bir alternatifin var olduğunu keşfedersek ve yöntem değiştirmenin faydası yeterliyse, tarzımızı, çabamızı değiştirebilmeliyiz.

Bunu yapabilmemizin yolu ise, kendimizi tanımaya, ortamımızı tanımaya, hedeflerimizi tanımaya kafa yormak ve bu kafa yormayı sürekli yapmaktır. Bu kafa yormanın sağladığı keşiflere uyumlu bir şekilde kendimizi, hedeflerimizi, çabalarımızı değiştirebilmeliyiz.

Akıllı kolaycılık pek de kolay değilmiş. Ama alışkanlık haline getirirseniz, akıllı kolaycılık için harcadığınız çabanın katlarcasını çeşitli hedefleriniz için çabalarken geri kazanırsınız.