17-25 Aralık operasyonları ile yıkamadıkları hükümete, bir de 1 Kasım seçimlerinin desteği eklenince, bizden vazgeçemeyeceği gün gibi aşikar olan İsrail anlaşmaya yaklaşmış gibi görünüyor.

Öncesinde bir İsrail Gazetesi tarafından yapılan “Türkiye ile İsrail anlaştı” açıklamasıyla, bu tarz bir anlaşmaya İsrail kamuoyunun nasıl yaklaşacağı ölçülürken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in İsrail ve İsrail ile olan ilişkiler hakkındaki söylemlerinin ardından Türkiye’de ortalığın bu kadar karışması çok da hoş olmadı.

Bir müddettir Mavi Marmara dolayısıyla yapılan müzakerelerde “yaklaşılan son” uluslararası ilişkiler açısından her ne kadar olumlu ise de, Türk kamuoyu açısından o kadar da iyi gözükmüyor. 17-25 Aralık operasyonları ile yıkamadıkları hükümete, bir de 1 Kasım seçimlerinin desteği eklenince, bizden vazgeçemeyeceği gün gibi aşikar olan İsrail anlaşmaya yaklaşmış gibi görünüyor.

Şahsi kanaatim aslında her iki hükümetin de kapalı kapılar ardında anlaştığı ve bunu açıklamak için kamuoyuna “alıştırma turları” attırdıkları şeklinde.

2 gün önce İsrail Gazetesi tarafından anlaşmanın duyurulması, Hamas Lideri Halid Meşal’in Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmesi, hemen ardından Ömer Çelik’in açıklamaları zamanlama açısından bir “uyum” göstergesi.

Bu uyum göstergesine eşlik eden şey ise aslında uçak krizi ile birlikte Rusya-Türkiye ilişkilerinin zora girmesi, işin ucunda doğalgaz ile ilgili bir risk olması ve Türkiye’nin İsrail doğalgazına ihtiyaç duymasıdır. Bununla yanı sıra, Rus uçağının vurulması olayının çok da “plansız olmadığı, işin içinde başka ülkelerin olma ihtimalinin yüksek olması” çok da olağan dışı değil gibi durmaya başladı.

Aslında olay sadece bizim ihtiyaç duymamız değil, boru hattı Türkiye’den geçecek İsrail’in elimize düşmüş olmasıdır.

Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgazın Avrupa’ya taşınması ile ilgili olarak bize ihtiyaç duyan İsrail şu an maksimum taviz vermek zorunda olduğu için, karşılık olarak Türkiye’nin alacağı şeylerin miktarı büyük bir ihtimalle arttı.
Üstelik Mavi Marmara müzakereleriyle, Suriye ve Irak haritalarının yeniden çizilmesi sırasında İsrail ile kurulacak bir ittifakın temeli bile atılmış olabilir.

İstediklerimizi verirlerse neden olmasın?
Uluslararası ilişkiler menfaat birlikteliği üzerine kuruludur.

Kural budur maalesef.