SORU:

Herhangi birine hazreti demek günah mıdır? Kimlere denebilir sebebi nedir?

CEVAP:

Selamünaleyküm. HAZRET kelimesinin dini bir değeri olduğunu zannetmiyorum. Çok karışık bir alanda kullanılmaktadır. Arapça kültüründe bizim kullandığımız anlamda bir karşılığı bulunmamaktadır.

SORU:

Selamünaleyküm kıymetli hocam. Bulunduğum beldede görev yapan bir din görevlisi vaazlarında Allah’tan bahsedecek iken “Hazreti Allah” ibaresini sıkça kullanmakta, neredeyse bunu Allah dediği her konuşmada tekrarlamaktadır. Âcizane benim bakış açımla birçok insan için kullandığımız bu ifadenin Allah için kullanılması abes olmaktadır. Zaten Allah isminin başka bir yüceltici ön eke ihtiyacı bulunmamaktadır. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Doğru düşünüyorsam bu zâtı uyarmama gerek var mıdır?

CEVAP:

Selamünaleyküm. Doğru düşünüyorsunuz ama ne kadar anlatabilirsiniz derdinizi bilemem. Tatlı bir dille ikaz edin, asla tartışmayın. Kaş yaparken göz çıkarmamaya çalışın. Allah muvaffak kılsın.

SORU:

Selamunaleykum hocam. Programlarınız çok güzel. Yalnız, ben peygamberler hakkında hep sadece isim duyuyorum, yani Hz. İsa yerine İsa, Hz. Musa yerine Musa. Yanlış anlamayın lütfen, acaba doğru mudur bu?

CEVAP:

Aleykümselam. Peygamberlerden birinin adının sıradan bir insan gibi anılmasının abes olacağı her mü’minin bilebileceği bir meseledir. Muhakkak bir saygı ifadesi kullanılmalıdır ki, onların imanımızla alakalı bir isim olduklarını beyan etmiş olalım.

Yalnız şunu da bilmeliyiz: Nasıl saygı göstereceğimizi biz belirlersek o saygı olmayabilir de. Ulemamızın izlediği yol ne ise biz de onu izlemeliyiz.

HAZRET ifadesi, bu ümmetin ilk neslinin kullandığı bir ifade değildir. Bilhassa Arap olmayan halkların kültürleri içinde oturmuş bir kavramdır. Kelime olarak sakıncalı bir kelime değildir şüphesiz. Ne var ki, bu kelime SAYIN; MUHTEREM gibi anlamlar için kullanılırken bariz bir hataya neden olmaktadır.

Allah Teâlâ, peygamberlerden biri, sahabelerden biri, meşayıhtan herhangi biri için kullanılırken bu isimlerin her birini eşit duruma getirmektedir. Bunu kabul etmemiz mümkün müdür? Yaygındır diye bir hatayı neden sürdürelim? Allah ve Mevlana kelimeleri için eşit anlam ifade eden bir kavram kullanılabilir mi? Siz de takdir edersiniz ki, ulemamızın edebine uygun olanı kullanmak daha makuldür.

Allah için Teâlâ, Peygamber aleyhisselam efendimiz için aleyhisselam veya sallallahu aleyhi ve sellem, diğer peygamberler için aleyhisselam, sahabeden biri için radıyallahu anh, onlardan sonrakiler için de rahmetullahi aleyh kullanmak edebe en uygun olandır. Bunların hepsi için ismin başına bir HAZRET takmanın ne kadar kalbi rahat ettireceğini ise buyurun siz düşünün. Allah’a emanet olunuz.

SORU:

Selamünaleyküm sayın hocam. Öncelikle Allah sizden daimen ebeden razı olsun verdiğiniz hizmetlerden dolayı. Ben Uludağ Üniversitesi İlahiyat 3. Sınıf öğrencisiyim. Sorum şu ki; ‘Muaviye ‘ mi yoksa ‘Hz. Muaviye’ mi demek doğrudur? O dönemdeki siyasi olaylar ma’lumdur. Lâkin bizim tutumuz nasıl olmalıdır bunu merak ediyorum. Selametle hocam.

CEVAP:

Selamünaleyküm. HAZRET ifadesi, Sünnet ve selef kültürüne ait bir ifade değildir. Dolayısıyla kime söyleneceği de çok önemli değildir. Bu ifadenin yerine ashabı kiram için RADIYALLAHU ANH demeyi tercih etmeliyiz. Muaviye radıyallahu anhın sahabi olduğunda hiçbir şüphe yoktur. Onun sahabiliği müseccel olduğuna göre de, yaşanan acı ve etkili olayların neticesi olarak onu, sıradan biri gibi görmeyi abes buluruz. O bir sahabidir. Hataları ve doğruları ile Rabbine gitmiştir, hesabı da görülmüştür. Biz, bize düşeni yaparız.