2011 yılının başlarında devrilen Tunus'un eski devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden uçakla kaçarken yaptığı telefon görüşmeleri olduğu düşünülen ses kayıtları gündeme oturdu. Bu kayıtlar, ülkeyi 23 yıl dikta rejimiyle yöneten Bin Ali'nin otoritesinin nasıl yerle bir olduğunu ortaya koyuyor. Bin Ali'nin ülkeden kaçışı, bir yandan Tunus'un kaderini değiştirmiş diğer yandan da 'Arap Baharı' diye adlandırılan demokrasi yanlısı protesto dalgasının geniş bir coğrafyaya yayılmasının kıvılcımını oluşturmuştu.

BBC'de yer alan habere göre, 2011 yılında ülkesinden kaçan Zeynel Abidin Bin Ali, 2019 yılında sürgünde öldü. Ses kayıtlarını, ilgili kişileri tanıyanlara da dinletti ve onlar da seslerin gerçek olduğu kanaatine vardı. Kayıtlar ses uzmanları tarafından adli analizden geçirildi ve üzerinde oynama olmadığı ve ekleme ya da çıkarma yapılmadığı anlaşıldı.

BİN ALİ'NİN SON 48 SAATLİK SES KAYITLARI

Kayıtlar, Bin Ali'nin rejiminin son 48 saati içindeki ruh halini yansıtmak bakımından eşsiz bir kaynak oluşturuyor. Bazı bölümleri yayınlanan ses kayıtları 13 Ocak 2011 günü başlıyor.

BBC Türkçe, ilk kayıtta Bin Ali ile büyük medya patronu Tarık Bin Ammar olduğu düşünülen bir yakınıyla konuşma yaptığını belirtiyor. Hemen o gün Bin Ali televizyondan yayımlanan bir ulusa sesleniş konuşması yaparak kitlesel gösterileri yatıştırmayı denemişti.

SOKAKLAR HAREKETLENDİĞİNDE BİN ALİ'NİN ŞAŞIRTAN KAYITLARI

Genç bir işportacı olan Muhammed Buazizi'nin, 2010 yılının Aralık ayında Sidi Buzid kasabasında, satış yapması engellenince kendisini yakması ardından, ekonomik sıkıntılar ve onlarca yıldır devam eden otoriter yönetimden duyulan yaygın rahatsızlık, haftalar önce kitlesel gösterilere dönüşmüştü. 13 Ocak 2011 günü, artık başkent sokaklarına taşan gösteriler sırasında yaklaşık 100 kişi yaşamını yitirmişti.

Ses kayıtlarında Bin Ali'nin Bin Ammar tarafından övgüye boğulduğu kaydediliyor. Bunu izleyen kaydın içeriği ve zamanlaması, Bin Ali'nin uçakta olduğuna işaret ediyor. Bin Ali'nin daha telaşlı bir şekilde üç kişiyi aradığı duyuluyor. Bunların, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve yakın çevresinden Kamil Eltaif olduğu düşünülüyor.

BİRKAÇ SAAT İÇİNDE ÜLKEYE DÖNÜŞ

Savunma Bakanı Ridha Grira olduğu anlaşılan kişiyle konuşmasına, Tunus'ta alandaki son durumu sorarak başlıyor. Grira ona, yerine geçici bir devlet başkanı getirildiği haberini veriyor. Bin Ali üç kez Grira'dan bu bilgiyi tekrarlamasını istiyor, sonra da birkaç saat içinde ülkeye geri döneceğini söylüyor.

Bin Ali daha sonra BBC'nin, yakın çevresinden Kamil Eltaif olduğunu düşündüğü kişiyi arıyor. Ona, savunma bakanıyla görüştüğünü, kendisine olayların kontrol altında olduğu konusunda güvence verdiğini söylüyor. Kayıtlar, 23 yıl boyunca, baskıcı, halka korku salan bir devlet aygıtını yöneten otokratın, iktidarının son anlarında nasıl şaşkınlığa kapıldığını ve bakanlarının vereceği talimatlara muhtaç olduğunu gösterdi.

2011 yılında Suudi Arabistan'da sürgünde olan Bin Ali, ülkesinde yapılan yargılamada, devrim sırasındaki gösterilerde çok sayıda insanın ölümünden sorumlu tutularak gıyabında müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.