Hz. Muhammed (s.a.v) af ve mağfiret ayı olan Ramazan için şöyle buyurmuştur: 'Ramazan; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.'

Ramazan ayının son on günü cehennem azabından kurtuluş olarak nitelendirilir. Peygamber efendimiz (s.a.v) Ramazan ayının son on gününü, 'Mümin kulların, Ramazan'a hürmet eden, Ramazan'da gayret eden kulların cehennemden azad olma zamanı.' şeklinde tarif etmiştir.

Tutulan oruçlarla birlikte yalnızca bedenin değil nefsin de aynı şekilde temizlendiği, oruç ile birlikte insanın kendisini de tuttuğu bir hakikattir. Dili, nefsi, gözü terbiye etmek bu ayın en önemli özelliğidir. Fecr Sûresi'nin ikinci ayetinde 'Ve on geceye yemin olsun.' şeklinde bu on gecenin Ramazanın son on gününe işaret edebileceği Elmalılı Hamdi Yazır tarafından tefsir edilmiştir.

Hz. Muhammed'in (s.a.v) Ramazanın Son On Gününe Verdiği Önem

Peygamber efendimiz (s.a.v) Ramazan ayı boyunca fazlaca ibadet eder, ibadeti bu mübarek ayın son on gününde daha da artırırdı. Bu ibadetleri ise gece yapardı. Peygamberimiz her yıl on gün itikafa girerken vefat ettiği yıl yirmi gün itikafta kalmış, o sene Ramazan ayından Cebrail (a.s.) Kur'an-ı Kerim'i iki kez arz etmiş ve karşılıklı okumuşlardır.

Hz. Aişe Peygamberimizin (s.a.v) Ramazan ayının son on gününde neler yaptığını şu şekilde ifade ediyor: 'Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.'

Ramazan ayının son on gününde ibadetlerin artırılması 'bin aydan hayırlı' olarak nitelendirilen Kadir Gecesinin bu on gün içinde yer alması, o gece yapılan ibadetlerin Allah katında kabulü ve günahların affedilmesine olan inanç ile bağdaştırılabilir.

Ebû Hureyre'den (r.a) rivayet edilen bir hadise göre Hz. Muhammed (s.a.v), Kadir Gecesi hakkında şöyle buyurmuş: "Kim ki inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."

Bu kıymetli ayda yapılan tüm ibadetlerin Allah katında kabul olması temennisiyle...