Ender olarak yiyecekleri yalamak için veya bir insana sevgisini göstermek amacıyla o insanı yalamak için dillerini dışarıya çıkarmaları gibi sebepler de düşünülebilir. Ancak asıl bahsedilen köpeğin dilinin uzun süre dışarıya sarkmasıdır.

Neden köpekler dilleri dışarıda iken soluk alıp verirler ?

Köpekler yorucu bir fiziksel aktivite nedeniyle, sıcak havalarda veya terlediklerinde dillerini dışarı uzatarak soluk alırlar. İlk bakışta köpeklere özgü çok olağan bir durum olarak algılanmasına rağmen aslında bunun arkasında özel bir neden yatmaktadır. Normal olarak köpeklerde diğer bir çok hayvandan farklı olarak derilerinde ter bezlerinin bulunmaması sebebiyle serinleyebilmek amacıyla dillerini dışarı çıkarmaktadırlar. Ancak yine köpeklerin dillerinde bulununan damar ağından oluşan özel anatomik yapı sayesinde beyne giden kanın da serinletilebilmesi sağlanabilmektedir.

Hayvan sahiplerinin köpeklerinin durumlarını gözlemlemeleri, özellikle sıcak iklimlerde yaşamaya elverişli olmayan köpeklerin güneşten ve sıcaktan korunmasına ayrıca özen göstermeleri ve susuzluklarının giderilmesine de dikkat edebilmeleri açısından bu önemli ip ucunu bilinçli bir hayvan sahibi olarak değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir.