YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK'nin kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

YSK'nın gerekçesi şöyle: Sandık kurulu başkanlarından açıkça yasaya aykırı şekilde 225 civarında sandık başkanı görev yaptı. Sandık kurulu üyelerinden de 3500 civarında kamu görevlisi olmayan var. Bunların tesir ettiği oyların aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu için seçimlerin yenilenmesine karar verildi.

YSK KARARI NASIL ALDI

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

YSK, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AK Partinin olağanüstü itirazını kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı.

Kurul'un, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla aldığı kararı, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

AK Parti'nin itirazları sonucu, 225 sandık kurulu başkanı ile 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmadığı, bu sandıklarda kullanılan oyların da aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu sonucuna varıldı.

ÖZEL GEREKÇEYİ AÇIKLADI

YSK'nın kararı hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, özetle şunları söyledi: "Sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmaması iddiamızda ısrarlıydık. Döküm cetvellerinin boş olduğuna yönelik iddialarımız vardı. Kurul bunları gerekçe göstererek seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Talebimizin bu noktada haklılığı YSK'nın kararıyla tescil edilmiş oldu.

Kurul 22 tane sayım döküm cetvelinin boş olduğu, 101 tane sayım döküm cetvelinin imzasız olduğu, bir de sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlilerinden seçilmemesini gerekçe göstererek seçimlerin yenilenmesine karar verdi.