Çin’de gerçekleştirilen G-20 Zirvesi’ne ABD Başkanı Barack Obama ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşılanması damgasını vurdu.

G-20 Zirvesi için Çin'e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkede çiçeklerle ve kırmızı halı ile karşılanırken, Obama'yı daha alt seviyede bir görevlinin karşılaması dünya gündemine oturdu.

Çin'in başkenti Hangzhou, bu yıl 11'incisi düzenlenen G-20 Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği zirveye ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin yanı sıra çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı.

DÜNYA LİDERLERİNE AİLE FOTOĞRAFI ŞOKU

G-20 zirvesindeki aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahibi Çin Devlet Başkanı ve Rusya Devlet Başkanı ortasında olması ise ayrı bir gündem maddesi oldu.

KARŞILANMA BİÇİMİ OLAY OLDU

ABD Başkanı Obama ve beraberindeki ABD heyetinin G-20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için geldiği Çin'deki diplomatik karşılanış biçimi tartışma yarattı.

Diğer ülke liderlerini uçaklarından indikleri anda Dışişleri Bakanı karşılarken, Obama'yı Dışişleri Bakanlığı’nda görevli daha alt seviyede bir görevli karşıladı.

Ayrıca Obama'nın uçağına yanaşan merdiven uçağın ön değil arka kapısına konumlandırılırken, uçağın önüne protokol gereği serilen kırmızı halının da olmaması dikkat çekti.

ABD'Lİ BASIN MENSUPLARI İSTEDİĞİ GÖRÜNTÜYÜ ÇEKEMEDİ

Karşılama töreni sırasında gazeteciler de engellendi. Basın mensupları uçağın kanadı altında Obama'nın gelişini yansıtan görüntüleri almaya çalışırken, Çinli güvenlik güçleri tarafından parlak mavi bir şerit gerildi.

NEW YORK TİMES MUHABİRİ TEPKİ VERDİ

New York Times muhabiri Mark Lander, "6 yıldır Beyaz Saray'dan bildiriyorum. Haber medyasının Sayın Obama'nın inişini izlemesini engelleyen yabancı bir ev sahibi görmedim." dedi.

"BURASI ABD DEĞİL BİZİM ÜLKEMİZ"

Bir Beyaz Saray personeli, Çinli bir yetkiliye protokolün olması gerektiği gibi uygulanmadığını söyleyince, "Burası bizim ülkemiz." cevabını aldı.