Günümüde akıllı telefon kullanmayan çok az kişi kaldığı için, akıllı telefonlar ile alakalı bir çok konuya hemen hepimiz hakimiz... Ancak belli şeyler dışında.

Akıllı telefon kullanıcılarının en çok tercih ettiği alarm uygulamasının özelliklerini daha önce kontrol etmemiş olabilirsiniz. Ancak özellikle sabahları "alarmı ertele" özelliğini kullanmış olmalısınız. Peki, manuel olarak alarm erteleme ayarları ile oynamadığınız zaman, telefonunuzun alarmı neden direk olarak 9 dakika ileri attığını biliyor musunuz?

ALARM UYGULAMASININ ÇALIŞMA PRENSİBİ NE?

Güne erken başlamaktan hoşlanmayan kişiler için, alarm kurmak ve erken kalkmak tam bir çile. Her akşam alarmı kurarken bir kaç dakika daha fazla uyuyabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

Telefonunuz, siz alarm uygulamalarından müdehale ederek otomatik ayarlarına müdehale etmediğiniz sürece varsayın özellikleri ile bir çalışma prensibi belirler. Bu prensipler dahilinde, telefonunuz, siz alarmı ertelediğinzi de bir sonraki alarm zamanını otomatikmak 9 dakika ileriye atar.

Normalde siz alarmınızı ertelediğinizde "10 dakika ertelendi" uyarısının çıkmasına rağmen, telefonunuz 9. dakikaya girdiği an, alarmınız çalmaya başlar.

ALARM ERTELEME SÜRESİ NEDEN 9 DAKİKA

Akıllı telefonların otomatik ayarda alarmı erteleme süresinin 9-10 dakika olma nedeni, 50 yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak 1956 yılında, General Electric Telechron şirketi tarafından üretilen ilk alarmlı saat, günümüzde kullandığımız alarmlı saatlerin çalışma prensibini oluşturuyor.

Üretim esnasında araştırmacı uzmanların ortaya attığı "10 dakika" kuralı, günümüzde de hala daha kullanılıyor.

Bu kurala göre, alarmlar arasında 10 dakikadan fazla aralıklar olursa, kişiler o süre zarfında derin uyku kısmına çok çabuk geçebiliyor. Bu yüzden de alarm aralığının en fazla 9 dakika olması gerektiği düşünülüyor.

1956 yılından itibaren ortaya atılan bu kural ile üretilen alarmlı saatlerin dayandırıldığı kuralın herhangi bir bilimsel açıklaması bulunmuyor. Ancak günümüzde dahi üretilen akıllı telefonların ve akıllı saatlerin alarm prensibini bu kural belirliyor.