Hiçbir konu sınava girip istenilen puanı alana kadar tam olarak öğrenilmemiştir. O yüzden bildiğiniz tüm konuları zaman zaman çeşitli şekillerde tekrar etmeniz gerekir. Bu zorunludur. Çünkü kullanılmayan bilgi unutulur.

Hiçbir konu sınava girip istenilen puanı alana kadar tam olarak öğrenilmemiştir. O yüzden bildiğiniz tüm konuları zaman zaman çeşitli şekillerde tekrar etmeniz gerekir. Bu zorunludur. Çünkü kullanılmayan bilgi unutulur.

Tekrar taktiklerini çeşitlendirmek sıkılmayı önler. Tekrar bazen test çözerek olur, bazen konuyu bir arkadaşınıza anlatarak bazen de konu tarama testleri ve deneme sınavları ile. Bu yöntemlerin hepsi de etkilidir.

Tekrar etmek için belli bir zamanı beklemeye gerek yoktur. Yatmadan önce de tekrar yapılabilir yeni uyanıldığında da. Günün belli saatlerini veya haftanın belli bir gününü tekrara ayırmak da işe yarayabilir. Cuma öğleden sonrayı tekrara ayırmak gibi…

YKS; sonuçta çoktan seçmeli sorulardan yani testlerden oluşmaktadır. Yeterince test çözmeden bu sınava hazırlanmış olmayız. Bu anlamda konular kavrandıktan hemen sonra her konu bolca test ile pekiştirilmelidir.

Daha konular bitmediği için test çözmeye bir türlü geçemeyen arkadaşları uyarayım: Hiçbir konunun %100’ü konu çalışarak öğrenilmez. Bu taktik zaman kaybettirir. En doğrusu bir konuyu konu çalışma aşamasında %60-%70 oranında öğrenip geri kalan %30-%40’lık kısmı soru çöze çöze kavramaktır.

Sayısal derslerin çoğu konusunu anlamak soru çözmeye dayanır. O yüzden sayısal derslerde konu çalışmaya daha da az ağırlık vermek gerekir. Konuyla ilgili tanım, formül ve çözümlü sorulara bakıldıktan sonra olabildiğince çok soru çözmeye çalışılmalıdır.

Soru çözümü sözel dersler için de önemlidir. Sınavda zamanla yarışıyoruz. Soruları hızlı çözmemiz gerekir. Bunun için de bolca soru çözmüş olmak şarttır. Soru çöze çöze çözüme giden kısa yollar ve taktikler yerleşir. Otomatikleşir.

Sayısal derslerde soru çözmek ne ise sözel derslerde ise özet çıkarmak odur. Özet çıkarmak hayat kurtarır. Özellikle sözel ve biyoloji gibi okuyarak anlaşılan sayısal derslerde yüzlerce sayfalık bilgi ve metinlerle başa çıkmanın en iyi yoludur.

Gerektiğinde bir kitabı bir paragraf ile ve bir paragrafı bir cümle ile hızlıca özetleyebilmelisiniz. Bu anlamda en iyisi kendi özetinizi kendiniz çıkarmaktır. Özet çıkaran konunun özünü anlar. Onu aklına da yazar. Ancak özet çıkarmanız mümkün değilse başkalarının özetlerini kullanın.

Birlikte çalışmak da önemlidir. Başarının anahtarı bazen tek başınıza taşıyamayacağınız kadar ağırdır. Yanınızda her zaman bir öğretmen olmayabilir. Çözemediğiniz soruları arkadaşlarınıza da sorabilirsiniz. Arkadaşlarınız iyi bildikleri konularda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.