Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ayşe Demir, gündüz kuşağı programlarını yakından inceledi. RTÜK tarafından ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen "Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı"nda, medyanın içerisinde yer alması gereken "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler" ele alındı. Toplantıda, radyo, televizyon, internet ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinde bu ilkelerin önemi vurgulandı. RTÜK Başkanı Zeynep Yılmaz, yaptığı konuşmada medyanın yaşadığı zorluklarla nasıl mücadele edileceği üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

ETİK KURALLARA UYULMALI

Kadına yönelik şiddete ilişkin gündüz kuşağında yer alan programların etik kurallara uyması gerektiğini belirten Şahin, “Kadına yönelik şiddet, gündüz kuşağı programları ile ilgili hassasiyettir. Bu hassasiyetlerimizin dile getirildiği, her fırsatta konuşulduğu artık aşikardır. Kusura bakmasınlar bu programlar veya bu şekilde devam edenler, üzülerek söylemek istiyorum ki hiç sevmediğimiz müeyyide konuları gündeme gelecektir” diye konuştu.

RTÜK’ün karar kıldığı etik ilkeleri de paylaşan Şahin, şöyle konuştu:

“Etik ilkelerimizden bahsetmemiz gerekirse; ‘mağduru değil, faili göster’, ‘şiddeti meşrulaştırma’, ‘saygın değil, suçlu o’, ‘cezayı yayınla adaleti göster’, ‘mücadeleyi destekle çocuklara örnek ol’, ‘güçlü kadını anlat, kadını güçlü anlat’ şeklinde etik ilkelerimiz bunlar.

YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Medyada kadına yönelik şiddetle mücadelede etik ilkelere uyulup uyulmadığını takip edeceklerini belirten Şahin, şunları söyledi: “Bu kararların uygulanmasında üst kurul uzmanlarımız 7/24 çalışacaktır. Bu konuda kararlıyız. Kadına yönelik şiddet içeren görüntüler ve kadın istismarı medyamızın gündeminden çıkmalıdır. Medyamızın bu sorunun çözümüne katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddetle topyekün mücadele etmek şarttır. Yaptığınız ve yapacağımız katkılar için şimdiden siz değerli medya mensuplarına teşekkür ediyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'de kadına yönelik şiddete karşı sürekli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Bakan Ersoy, “Bunca ilerlemeye rağmen maalesef bu sorunun hala devam ettiğini görüyoruz. Devlet olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en temel politikalarımızdan biri haline getirdik. Bu çerçevede kurumlarımız tarafından birçok yasal düzenleme hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.

Ersoy, kadına karşı şiddette farkındalık oluşturacak kampanyaların düzenlendiğine dikkat çekerek, “Meselenin psikolojik, sosyolojik, kültürel boyutlarına dikkat çeken çalışmalar yapıldı. Ama olumsuz haberlerin hala geldiğini görmek üzücü. Kadınların bireysel özgürlüklerinin yanı sıra siyasi ve sosyal alandaki etkilerinin artmasına rağmen, karşılaştığımız tablo büyük bir sorun olduğunu gösteriyor. Ne kadar büyük olursa olsun, bu sorunu çözmek için elimizden gelen gayretin daha fazlasını yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kadına şiddet sorununun altını çizen Ersoy, şunları kaydetti:

“Kadına yönelik şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz. Televizyon ekranlarında bu sorunla ilgili bir haberle karşılaştığımızda bunu sıradan bir olay olarak görmeyeceğiz. Unutulmamalıdır ki toplumsal yaşamı, insan onurunu, iyi bir yaşamı tehdit eden bir sorun karşısında en büyük tehlike onu normalleştirmektir. Bu soruna alışmaktır. İşte biz bu bakış açısını reddediyoruz. Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız. Bu açıdan belki de en büyük rol siz değerli medya yöneticilerimize düşmektedir.”

Programa RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, RTÜK Üyesi Deniz Güçer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir ile davetliler katıldı.

Kaynak: İHA