Biz Müslümanlarda özgüven sorunu var mı? Var. Hatta çoğumuzda var. Maalesef örnek ve önder bir ümmet görüntüsü veremiyoruz.Para, mevki-makam ya da şöhret ile dengeli bir ilişki kuramıyoruz. Peki özgüvenimizi daha güçlü hale getirebilir miyiz? Evet. İşte liste:

Biz Müslümanlarda özgüven sorunu var mı? Var. Hatta çoğumuzda var. Maalesef örnek ve önder bir ümmet görüntüsü veremiyoruz.Para, mevki-makam ya da şöhret ile dengeli bir ilişki kuramıyoruz. Peki özgüvenimizi daha güçlü hale getirebilir miyiz? Evet. İşte liste:

Birincisi; biz Müslümanların özgüveni kutsallarından gelir. Bu anlamda kitabın ve sünnetin canlı bir örneği olmak sorunu çözer. Kuran ve Hz. Peygamber (sav) ile kuracağımız doğru ilişki bizi sağlam özgüven sahibi yapar. İnandığımız din hak din ise sorun bitmiştir.

İkincisi, tarihle ilgili birkaç kaliteli kitap okumalıyız. Tarih Müslümanların lehinedir. Fakat, tarihteki siyasi başarılarımız ile can sıkmaktansa tarihten çıkardığımız dersleri hayatımıza aktarmak daha çok işe yarar. Hayatımızı İslam bilim ve sanatı ile zenginleştirmeliyiz.

Üçüncüsü, yeterince kazanmamız gerek. Para ile özgüven arasında bir ilişki var. Ayrıca parayı kontrol etmeyi ve harcamayı bilmek de önemli. Parayı uzun süre elde tutabilmenin ve doğru yatırımlar yapmanın özgüvenle ilişkisi varken lüks harcamalar özgüvene zarar veriyor.

Dördüncüsüdertli olmalıyız. Ülkemizin ve dünyanın sorunlarını önemsemeyen duyarsız çoğunluğa inat her konuda insanlık onurunu korumak ve geliştirmek için çırpınıp durmalı ve projeler üretmeliyiz. Ne kadar çok derdimiz varsa o kadar güçlü özgüvenimiz olur.

Beşincisiara ara yurtdışına çıkmalıyız. Biz gezdikçe özgüvenimiz yerine oturur. Bizden çok ilerde ve üstün dediğimiz memleketlerin de bizden çok geride dediğimiz yerlerin de doğru bir algısını oluşturabiliriz. Kendimizi medeniyet olarak doğru yere konumlandırırız.

Altıncısı, bir yabancı dil bilmekte fayda var. Hangi yabancı dili bildiğimiz çok da önemli değildir. Yabancı dili kullanmayı öğrenirken aynı zamanda özgüvenimiz de sınavlardan geçer. Giderek güçlenir. Ayrıca yabancı dil eğitimli gençlikle iletişim kurabilmek için şarttır.

Yedincisi, müzik zevkimizi geliştirmeliyiz. Birkaç favori müzisyenimizin olması ve birkaç müzik türünü birbirinden ayırt ediyor olmamız önemlidir.Sanatta devamlılık ve kalite bize sabrı öğretir ve özgüven sıçraması yaptırır. Yeri gelir bir müzisyen 50 cemaat kadar tebliğ yapar.

Sekizincisi, bir sporu düzenli olarakyapmalıyız. Hangi spor olduğunun önemi yok. Düzenli yürüyüş bile olabilir. Önemli olan yerimizde durmamak. Spor disiplin ve özgüvendir. Başaracağımıza olan inancımızı arttırır. Bizi ileri doğru hareket etmek için hazır tutar.

Dokuzuncusu, yüzleşmekten çekinmemeliyiz. Farklı görüş ve düşünceden ciddi insanlarla fikir alışverişinde bulunmalıyız. Bu yenilenmek için şarttır. Yenilenmek istemeyen her türlü insandan ise mümkün mertebe uzak durmalıyız.

Onuncusu güncel olayları yerli ve yabancı medyadan takip etmeliyiz. Sadece televizyon haberleriyle değil tez, rapor, belgesel, araştırma ve makale tarzı ürünlerle de beslenmeliyiz. Böyle yaparsak ne dediğimizin farkında oluruz. Özgüvenimiz sözcüklerimize yansır.