Yaşasın kültürümüzün sanatı…

Günlerdir Kılıçdaroğlu’nun yürüdüğü yol konuşuluyor. Yürüyor yürümesine de ortada faydalı çıktı yok. “Gaza gelip” yürüme kararı verdi, ama daha ilk kilometrelerde içinden “Biz ne işlere girdik” demiştir. Bu yürüyüşün kitlesel provokasyon hamlesinden öte bir şey olmadığı ortada. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yürüyüş ile ADALETİ, İHANETE PARAVAN YAPMAYA çalışıyor.

Biz, yeni Gezi olayları hayali kuranlara iyi uykular dileyelim… Biraz da vatana, millete faydalı mevzulara bakalım. İlk fırsatta terk ettiğimiz, günlük hayatın koşuşturması içinde gereken değeri vermediğimiz Kültür/Sanat… Ama kendi Kültürümüzün sanatı…

***

Bizi biz yapan değerlerin toplamıdır kültürümüz. Bir milleti anlatılırken farkında olmadan, o milletin kültüründen bahsederiz. Yani Millet=Kültür olmuş vaziyettedir.

Kültür ve kültürün sanatı, milletler arasında farklılıklar gösterir, ancak kökü aynı olan milletler de küçük farklılıklarla da olsa, aynı sanatı icra eder.

Ankara merkezli, Genel Başkanlığını Metin Gündoğdu’nun, Onursal Başkanlığını ise Yalçın Topçu’nun yaptığı Yerli Düşünce Derneği de, “sinema ile dilde, fikirde ve işte birlik“ duygularıyla yola çıkarak, medeniyet coğrafyamıza kültür köprüleri kuruyor. Farklı ülkelerde düzenledikleri “Türk Filmleri Haftaları” ile gönül birlikteliğimiz olan coğrafyalarda sancağımızı dalgalandırıyorlar. Azerbaycan, Kazakistan, Makedonya “Türk Filmleri Haftasının” düzenlendiği ülkelerden bazıları.

Yerli Düşünce Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumların desteği ile gerçekleştirdiği programlar kardeşlik/soydaşlık ruhuna hizmet ediyor.

Türk sinemasının önemli yönetmenleri, oyuncuları, yapımcıları ve senaristleri, hem medeniyet coğrafyamızdaki gönüldaşlarımızla bir araya geliyor, hem de eserleri üzerine izleyici ile bizzat sohbet ediyor. Globalleşen dünyanın unutturmaya çalıştığı kültürel bağlar kuvvetleniyor, kopan ilişkiler yeniden tesis ediliyor. Bilginize; bir sonraki “Türk Filmleri Haftası” Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te 21-25 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.

***
Sanatın en yaygın ve en etkili olan kollarından olan sinema, kitleleri etkilemenin de ideal yollarından…

HAK-İŞ Konfederasyonu da her yıl düzenlediği kısa film yarışması ile geniş kitlelere ulaşma imkanı buluyor. Bu sene 6. kez düzenlenen ve uluslararası ölçekte gerçekleşen yarışmaya büyük rağbet var.

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ruhuna uygun olarak “Emek” temasının işlendiği filmlerin yarıştığı etkinliğe geçen sene 6 binin üzerinde eser katılmıştı. Öyle ki, HAK-İŞ’in düzenlediği bu yarışma yurt dışından da takip edilen, çok öncesinden eserlerin hazırlandığı bir yarışma oldu. Bunun gerçekleşmesinde HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın “salt sendikacı zihniyetten” ziyade vizyonel yönetim anlayışı çok etkili.

***

Başta söylediğim gibi, her fırsatta ihmal ettiğimiz kültürümüzün sanatını, bunlar gibi güzel etkinliklerle tekrar takibe alıyoruz. Ne amaç ile kurulmuş olursa olsun, STK’ların eli ile kültürel faaliyetler yapılması bugünler ve yarınlar için önem arz ediyor. Çünkü sanat ve kültür yaşamın olduğu her alanda. Sanat ve kültür kendine tuvalde, bir sinema perdesinde ya da bir lögar kapağında yer bulabilir. Zaman ve mekan ile iç içe olan kültür ve sanat, aynı zamanda da zamandan da mekandan da bağımsızdır.

HAYIRLI CUMALAR…