TÜRK İŞİ DONDURMA FİLMİNDE ANLATILANLAR GERÇEKMİ ACABA ?

15 Mart 2019 tarihinde sinemalarda yeni bir film vizyona girdi.İsmi Türk işi dondurma .

Yönetmen Can Ulkay ,Oyuncular Erkan Kolçak Köstendil,Ali Atay ,Şebnem Bozoklu,Will Thorp ,

James Farley ,Caner Kurtaran,Marlene Matthews,Tristan Alexander,Alma Terzic,Carl Wharton

Senarist Gürkan Tanyas, Müzikler Fahir Atakoğlu, Yapımcı Mustafa Uslu, İdari yapımcı Çağlar Ercan

Filmin ana teması; Sözde Avusturalya da yaşayan 2 Türk göçmen , Osmanlı devleti cihat ilan edince İngiliz sömürgesi olan Avustralya da , içi Anzak askerleriyle dolu bir trene saldırırlar .Saatlerce çatışmalar filan olur. Bunlar Rambo gibi çok sayıda Anzak askerini etkisiz hale getirirler. Felan filan .Peki işin aslı böylemi ?

Maalesef böyle değil Avusturalya kaynaklarında bu olayla alakalı çok bilgi var .Olay cihat filan değil, resmen terör saldırısı.2 Afgan göçmeni vatandaş . Gool Muhammed Afgan 40 yaşında . Deve bakıcısı olarak gelmiş . Sonradan dondurma işine girmiş .Seyyar bir araba ile dondurma satışına başlamış.Neden bölgede deve bu kadar yaygın . Broken Hill bölgesi önemli bir maden şehriydi .Her yerden gelen göçmenler, burda yeni iş imkanları buluyordu .Develer bu sıcak iklimde yük taşımak için birebirdi .Motorlu vasıtalar gelişip ,çoğalana kadar deve kullanılmaya devam etti.

Molla Abdullah 60 yaşında. Hayber Geçidi yakınlarında 1855 yılında doğmuş bir başka Afganlıydı.Oda buraya deve bakıcısı olarak gelmiş. Sonradan kendi mezbahasını açmış.Fakat oranın mevzuatına uymadığı için hükümet para cezası kesmiş .Mezbahasına kesim için domuzlarda getirilince çok öfkelenmiş .Domuz kesiminin haram olduğunu bir Müslüman olarak bu işe karışmayacağını söylemiş .Burdan yola çıkarak hükümete karşı bir öfke ve kin birikimi başlamış.2 Afgan göçmenin nasıl bir amaçla bir araya geldiğini bilmiyoruz.Büyük ihtimal kendilerine yapılan baskı ve yanlış yaklaşım sonucu böyle bir öfke patlaması yaşandı.

Bu 2 Afgan vatandaşın trene saldırdığı tarih 1 ocak 1915 .O tarihte daha Çanakkale cephesi açılmamıştı.Çanakkale cephesinin başladığı tarih 19 şubat 1915 tir .Ama filmde Trene saldırırken Çanakkale yi geçemeyeceksiniz diye bağırıyorlar.Peki içi asker dolu olduğu idda edilen tren gerçekten öylemi ?

Tren normalde 40 üstü açık vagondan oluşan bir katar .Dekovil yük treni. Saldırının olduğu gün 1200 civarında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan bir insan topluluğu ,Broken Hill'den küçük Silverton kasabasına giden trene bindiler.Tren şehirden 3 km kadar uzaklaştıktan sonra ,2 saldırgan trene silahlarla saldırdılar.Trendeki yolcular polis çağırdılar. Yarım saat kadar süren çatışmada 2 saldırgan ölü ele geçirildi.Çıkan çatışmada 4 yolcu hayatını kaybetti .7 yolcuda yaralandı .Ölenler Alma Priscilla Cowie (17), William John Shaw (46), Alfred Elton Millard (31) James Craig (69) Olay sonrası büyük bir infial oluştu .Öfkeli kalabalık Alman kulübünü ataşe verdi.Halbuki Alman kulübünün olayla hiçbir alakası yoktu.Saldırganlar trene hücum ederken Türk bayrağı açtığı için ,1. dünya savaşındada Türklerin müttefiki Almanlar olduğu için Alman kulübü hedef alınmıştı.

Film ilk çıktığından bugüne kadar , önemli bir propaganda aracıdır . Balkan savaşı ve 1. Dünya savaşı öncesi Türkleri barbar, zalim ,kadın düşkünü gösteren çok film yapılmış .Avrupalılar bu filmlerin etkisinde kalıp Türk milletine önyargı ile yaklaşmışlardır.Malesef bu önyargı hala kaldırılabilmiş değildir.Türkiye de yapılan tarihi olayları anlattığı idda edilen pekçok dizi ve sinema filmlerinde , maalesef çoğu senaryo palavradır .Uydurmadır. Maalesef kitap okumadığı için ,bu dizilerdeki filmlerdeki olayları gerçek sanan çok insan, çok değerli olan zamanlarını, bu palavraları izlemeye ayırmaktadır.Halbuki tarihi olayları film ve diziden öğrenmek yerine, doğru kaynaklardan, kitaplardan öğrense bunlara hayatta bakmaz.Demek istediğim şu; tarih anlatılacaksa neden uydurulur? neden abartılır ?Gerçekler neden anlatılmaz ?Bu tarz yapımlar maalesef Türkiye nin imajını uluslararası arenada zor duruma sokmaktadır.Acizane tavsiyem Kültür bakanlığı tarihi sinema filmi ve dizi yapımlarını bilir kişi kanalıyla kostümünden sanaryosuna kadar denetlemeli.Uymayanları uyarmalı.Yoksa bu iş böyle sürer gider…

Filmin başında yazan yazıya ne demeli ;Bu film 1915 Çanakkale savaşı sırasında Avusturalya da yaşamış 2 Türk ün gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek yapılmıştır.

Bu film baştan aşağı aslı olmayan bilgilerle oluşturulmuş.Merak ediyorum filmin tarih danışmanı kimdir acaba .Biz tarih yazan bir milletiz yalan dolana, palavraya ihtiyacımız yokki …

2 Afgan saldırganın elle diktikleri ,saldırıda kullandıkları Türk bayrağı .Bayrak Sidney de bir müzede sergilenmektedir.

Pikniğe yük treni ile giden çoğu kadın ve çocuklardan oluşan katar.

Saldırıda 17 yaşında hayatının baharında öldürülen Alma Priscilla Cowie

Saldırıda kullanılan silahlar,mühimmatlar ve el yapımı Türk bayrağı

Saldırı sonrası halkın ateşe verdiği Alman kulüp binası

Morg önünde saldırıda hayatını kaybedenler.