Trump’a da operasyon çekiyorlar

Göreve geldiği günden beri ülke yönetmek dışında her şeyi yapan ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti ile Türkiye gündemine de oturmuş vaziyette. Ülkenin kaderini etkileyecek kararları bir gecede değiştiren, FBI Başkanı’nı kovan ancak yerine atama yapamayan, ABD’nin kadim rakibi Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, İsrail menşeli devlet sırlarını bizzat sızdırmakla suçlanan bir “başkan” var karşımızda.

***

Tüm bunları üst üste koyunca ve Trump’ın “tacir kafası” ile ülke yönetmeye çalıştığını göz önüne aldığımızda, ABD’deki üst akılın ne kadar güçlü bir konuma geldiğini görüyoruz. Cumhuriyetçiler bile teker teker Trump’ı yargılayıp, sırt dönemeye başladığı bir atmosferde, verilen yanlış kararlar ABD’yi dünyaya rezil etmekte… Hatta çiçeği burnunda başkanın azledilmesi bile Washington’da dillendirilmeye başlandı.

***
Trump içerde bunları yaşarken Suriye’deki iç savaşa dair verdiği kararlarla da uluslararası platformda eleştiriliyor. Özellikle PYD ve YPG’ye silah verme kararı Türkiye tarafından şiddetle reddediliyor. Her alanda PYD ve YPG’nin DEAŞ ya da PKK’dan farklının bulunmadığı, terör örgütü olduğunu deklare ediyoruz. Ancak, Ortadoğu’yu şekillendirmek ve yönetmek için senelerdir kan ve para akıtan ABD üst akılı bunu kabul ederek maşasından olmak istemiyor. Bölgenin etnik ve mezhepsel dinamikleri ile oynayarak, buradan İsrail’e “huzur” devşiriyorlar.

***

Erdoğan ve Trump’ın görüşmesi Türkiye’den merakla takip edildi. Kim, nasıl, nerde karşıladı! Kim elini uzattı, hangisi daha samimi gülümsedi, nasıl oturdular… Herkes diplomatik mesajlara odaklanmış, vücut dillerinden ve kelimelerinden ötesindeki ifadelerden farklı manalar çıkartmaya çalışıyordu ki, o “çeviri skandalı” yaşandı. Erdoğan’ın konuşmasını İngilizce olarak Trump’a aktaran “görevlilersert şutları yumuşatıp başkanına pasladı. Erdoğan’ın ABD’ye gidiş amacı diyebileceğimiz PYD ve YPG’ye silah verme konusunda net tavır içinde olması ve üstüne basa basa YPG’ye “terörist” demesi, bu ifadenin tercümanların “kelime dağarcığında olmamasından” dolayı Trump’a aktarılamadı. Daha da ileri giden bu üst akıl görevlileri Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın “YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir” şeklindeki çizgileri net bir şekilde çizen cümlesi Trump’a çevirirken "terör örgütü" ifadesi kullanmadı ve "muhatap alınması" sözlerini ise "düşünülmesi" şeklinde çevrildi.
***

Trump’ın Erdoğan gibi kararlı ve karizmatik bir liderin, net sözleri karşısında düşeceği durumu bilenler, Erdoğan’ın ifadelerini “yumuşatarak” Trump’a aktardı. Burada mesele Trump değil, Trump’a imza attıran ve kararları verdiren üst akılın oyunudur. Trump’ın azledilmesi konuşuluyor demiştik ama, “sarı saçlı tüccar başkan” üst akılın tam da istediği türden biri…

HAYIRLI CUMALAR