Dünyanın en uzun çizgi dizilerinden Simpsons, 30 senedir ekranlarda ve güldürürken düşündürüyor da..Dizinin “gelecek tahmin”leri çok konuşuldu. Geçmiş bölümlerindeki tahminler arasında Donald Trump’ın ABD başkanı olması (Bart to Future bölümünde), Ebola krizi ve hattâ akıllı telefonlar bile vardı...

Dünyanın en uzun çizgi dizilerinden Simpsons, 30 senedir ekranlarda ve güldürürken düşündürüyor da..

Dizinin “gelecek tahmin”leri çok konuşuldu. Geçmiş bölümlerindeki tahminler arasında Donald Trump’ın ABD başkanı olması (Bart to Future bölümünde), Ebola krizi ve hattâ akıllı telefonlar bile vardı...

Çağımızda geleceği tahmin yáni orjinal adıyla “futurism” asla falcılık yahut kehanet değil... Bu hava tahmini gibi bir şey. Thinktank’larda biriken verilerle dikkatli ve meraklı gözlemlerin başarısı...

Simpsons yazarlarından Stephanie Gillis, dünyada çok fazla şey olduğunu ve biraraya gelip bunlar üzerinde konuştuklarını aktarıyor.

İşte başarılarının sırrı... Gevezelik, zevzeklik yerine olup bitenleri yorumluyor ve işlerini ciddîyetle yapıyor bu komiklik üreticileri!..

Dizi eski İngiltere başbakanı Tony Blair gibi birçok ünlüyü de misafir etmiş. Fakat ne hikmetse aralarında başkan Erdoğan yok!..

Yok çünkü perde arkasındaki patronları, Trump’ı ABD başkanı yapmaya karar vermişlerse herifin aklında bile yokken başkan yaparlar amma ve lâkin aynı adamlar “Erdoğan bitirilsin” diyorlarsa değil misafir edip başlarına iş almak, “Erdoğansız Türkiye” bölümünü bile çiziktirebilirler..

Malûmâlileri Erdoğan BM’de bir konuştu pir konuştu... İsrail bugüne dek bir İslâm ülkesi başkanından böylesi bir fırça yememiş, kirli çamaşırları böylesine ortaya dökülmemişti...

* * *

Merhum üstad M. Şevket Eygi, “Jacques Attali’ye göre Türkiye’nin geleceği” yazısında meşhur futuristin Türkiye tahminleriini aktarıyordu:

“Fransız mütefekkiri (düşünürü) J. Attali’nin “XXI’inci Yüzyılın Lügati” (1998, Paris) adlı kitabının «Türkiye» maddesinde şu satırlar yazılıdır: Türkiye: Batı ile İslâm’ın ilişkileri, bölgedeki ve dünyadaki savaş ve barış; Türkiye’nin geleceğine sıkı şekilde bağlıdır. 2030’dan önce 100 milyonu aşacak, yüzyılın sonunda 150 milyona ulaşacak bir nüfusa sahip olabilecek bu ülke üç muhtemel (olası) geleceğe sahip..”

Üstad da açıklamıştı... Jacques Attali tahminlerde bulunuyordu ancak üç maddelik tasavvuru oldukça isabetsizdi...

Zira... 1) AB’ne girmemiz mümkünattan değil, bizi almazlar bu intiharları olur. 2) Türkiye’nin başında Erdoğan oldukça ABD’ye kölelik yapmamız da imkânsız. 3) Biri Avrupa’da, biri Orta Asya’da ve biri Kürt olmak üzere üç parçaya bölünmüş Türkiye de kendi pembe tasavvurlarıdır...

Attali «Yirmibirinci Yüzyılın Lügati» kitabını 1998’de yazdı. Aradan fazla zaman geçmedi ama köprülerin altından çok sular aktı..

BM 74. Genel Kurul’unda CB Erdoğan’ın yaptığı tarihi konuşma işte bu köprülerin altından akan suları anlatılıyordu...

Konuşmanın en dikkat çeken yáni en cesur kısmı ise İsrail haritasını eline alarak yaptığı FİLİSTİN’İN YOK EDİLİŞ SERÜVENİ bölümüydü..

Erdoğan, İsrail terörist devletine okkalı bir Osmanlı tokatı attı, belki korkak dünyanın değil ama en azından güçlü bir Türkiye’nin 5’ten büyük olduğunu dosta düşmana gösterdi.

Yüreğinden silmemiştir ancak Doğu Türkistan’ı unutması iyi olmadı... Fakat diğer bütün mezalimi gözler önüne serdi. Bu da az şey değil.

Bizce bu konuşma tarihe geçti ve sayın Erdoğan’ın tüm günahlarına kefarettir... Tebrik ediyor, yüreğine sağlık diyorum...