Reklam panosu

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Dr. F. Çağla Uyanusta Küçük, “Sigara paketi bir çeşit taşınabilir reklam panosudur. Dünyada her yıl tütün ve tütün ürünlerine bağlı 7 milyon ölüm olduğu biliniyor. Dünyanın en kanlı savaşı olarak bilinen 2. Dünya Savaşı’nda ölen kişi sayısı, 7-8 yılda tütün ürünlerinden ölen kişi sayısı kadardı, yani 40-50 milyon kişi. İşte sigaranın parlak ve akıl çeldirici paketi kaldırıldığında altından bu acı gerçek çıkar” diyor.
Sigara paketlerinde düz paket uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirten Dr. Küçük, Avustralya, Fransa, İrlanda, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Singapur, Norveç ve İsveç gibi birçok ülkenin düz paketle ilgili yasal düzenlemeler açısından önemli yol katettiğini dile getiriyor. Dr. Küçük, çeşitli bilimsel yayınlara göre düz paket uygulamasıyla tütün kullanım sıklığında azalma izlendiğini, gençlerin bu uygulamadan yararlandığını, sigara içimine karşı olumlu algılamanın azaldığını, hastaların düz paketi 'kirli, tuhaf, çirkin' olarak algıladığının görüldüğünü açıklıyor. Bu uygulamayla hedefin, tütün ürünlerinin çekiciliğinin ve sigara paketinin üzerindeki logo, renk, resimlerin, bağımlı üzerindeki etkisinin azaltılması olduğunu ifade ediyor. Düz paket uygulaması, yasalar uyarınca sigara paketleri üzerinde, sağlık uyarılarına ek olarak markanın adı ve ürün bilgisinin standart yazı tip ve boyutla yazılması ile markaya ait logo, renk, resim ve promosyon bilgilerinin kullanılmasının yasaklanması olarak tanımlanıyor. Dr. Küçük, tütün ürünü paketlerinin, ürünü daha az zararlıymış gibi gösteren “light, düşük katranlı” şeklindeki ibarelerinin de etkisini azaltacağını bildiriyor.

Ormanlar Tütün İçin Yok Ediliyor

Tütün ve tütün ürünlerinin dünyanın sağlıklı ve sürdürülebilir yaşamı önünde engel olduğuna dikkat çeken Küçük, “Sürdürebilir bir yaşam için sağlıklı bireylerin yetişmesi, açlığın, yoksulluğun, eşitsizliklerin son bulması gerekir. Araştırmalar sigara bağımlılığının ve sigaraya bağlı ölümlerin, gelir, sosyoekonomik ve eğitim düzeyinin düşük olduğu koşullarda ve işsizlik oranlarının yüksek olduğu yerlerde daha fazla olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilir bir yaşam için temiz sağlıklı bir çevre ve iklim koşulları gereklidir. Dünyanın birçok düşük ve orta gelirli bölgesinde, ormanlık alanlar tütün yetiştirmek için yok edilir. Sigara izmaritleri, orman yangınlarının önemli nedenlerindendir. Ormansızlaşma, iklim değişikliğinin sebeplerinden biridir. Tütün yetiştiriciliği, pestisitlerin ve kimyasal gübrelerin yoğun şekilde kullanıldığı karmaşık bir süreçtir. Sigara dumanı iç ve dış ortam hava kirliliğine katkıda bulunur. Her yıl trilyonlarca izmarit, paket ve plastik ambalaj doğayı kirletmektedir” açıklamalarında bulunuyor.
Sağlıkla kalın.