Bu toprakları mayalayan gönül erlerini tanımaya devam ediyoruz. Birkaç haftadır yönümüzü ‘sur içine’ nefs-i İstanbula çevirmişidik. Uzun bir süre bu mana bölgesindeki zevat-ı kiramın izinden gitmeye gayret göstereceğiz.

Bu toprakları mayalayan gönül erlerini tanımaya devam ediyoruz. Birkaç haftadır yönümüzü 'sur içine' nefs-i İstanbula çevirmişidik. Uzun bir süre bu mana bölgesindeki zevat-ı kiramın izinden gitmeye gayret göstereceğiz.

MOLLA HAYREDDİN HAZRETLERİ

Meşhur seyyah Evliya Çelebi, Molla Hayreddin Camii'ni anlatırken şu bilgileri verir: '…Bu cami yapılırken, Molla Hayreddin mutemedliğini yapıyormuş, bir leylek kuşu gelip lab lab diye ötmeye başlar. Molla Hayreddin Hazretleri kızarak: '- Bre hey kuş, İstanbul'un dışında feryad eyle!' deyince, Allah'ın emri ile inci tanesi sözleri kabul olunur ve İstanbul içindeki bütün leylekler başka köy ve kasabalara giderler. Bugüne kadar leyleğin İstanbul'da durduğunu, damlara bile konduğunu hiç kimse görmemiştir. İşte adı geçen Kazancılar Camii öyle ruhaniyet sahibi bir sultanın binasıdır.'

Kabir şahidesindeki yazı şöyledir:

Ebû'l-Feth Sultan Mehemmed Han Hazretlerinin

Üstadlarından Sahibü'l-Hayrat ve'l-Hasenat

Merhûm ve mağfûr Hoca Hayreddîn

Hazretlerinin rûhuna el-Fatiha

Sene 880

HOROZ MEHMED DEDE HAZRETLERİ

Adı Mehmed'dir. Türbesi, Unkapanı'ndadır. Aslen Horasanlıdır. Ahmed Yesevi Hazretleri'nin ileri gelen dervişlerindendir. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul kuşatmasına katılmak için onun askerleri arasına girmiştir. O sırada aksakallı bir pir-i fani olduğu söylenir. Sabahları çok erken kalkıp, askerleri horoz gibi ses çıkararak uyandırır, namaza yollarmış. Horoz gibi ses çıkardıktan sonra da "Kûmu ya eyyühel gafilûn." (Ey gaflet uykusunda uyuyanlar, kalkın...) dermiş. İşte bu hareketinden dolayı askerler kendisine "Horoz Dede" adını vermişler. O ad da kendisine lakap olmuştur. İstanbul kuşatmasında çok büyük yararlıklar göstermiştir. Hele fetih günü, elinde yalın kılıcı ile savaşa savaşa Unkapanı'na kadar gelmiştir. Karşısına çıkanı bir vuruşta yerlere serermiş. Bu gün türbesinin bulunduğu yerde şehit düşmüş ve oraya defnedilmiştir.