İSLAM'DA FENA VE BEKA

Değerli okuyucular, Bu fani dünyada yaşarken, sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi dünyanın nimetlerine dalıp gidiyoruz. Ne kadar çok mal ve mülk etme derdinden, günlük kıldığımız beş vakit namazlarımızı terk etme durumuna gelmişiz.Tam rehber olan Allah'ü teâlânın yardımı ile cezbe ve sülük yollarının her ikisi ile de terbiye etmektedir. Cemal ile Celal sıfatları ile yetişmektedir. Şimdi bu sıralarda Cemal, Celal olurken, Celal'de Cemal olmuştur. Bazı zat-i alimler, bir çok gerçeği yazmayıp hayale gelen şeyleri aklınca yazıp, bu yazdığı kitapları insanların okumaları için dayatmada bulunmaktadırlar. Bu gibi zatların, ilahinin sevgisine hasıl olmasıdır.Zat-i ilahinin hasıl olması (Fena)nın alamettidir.
Öncelikle tasavvufta Beka ve Fena ne demektir. Bunlara bir açıklama getirmek istiyorum.
BEKA: Mevcudiyeti hiç yok olmamış olan ve asla yok olmayacak olan varlık demektir. ( Allah (cc) ve sıfatları gibi )
FENA: Vucudunun sona ermesi, ölüme yaklaşmak, kısacası eriyip, yok olmaktır.
Insanlarımızın ne kadarı Beka olmak isteyecektir kimbilir. Elbette bu dünya üzerinde yaşadıkları süre içinde olamayacaklardır. Fakat gerçek ahirette, yaptıkları amelleri ile Beka olacaklardır. Ama maalesef bu fani dünyada yaptığı kötü amelleri ile ahirette de Fena olmaya mahkûm olacaklardır.
Bir çok ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur.
"Sizin yanınızda olan fani, Allah'ın yolunda olan ise bakidir. (Nahl, 16/96)
" Baki kalacak yararlı ameller, Allah'ın katında sevap olarak daha iyidir. ( Meryem, 19/76)
" Size verilen herhangi bir şey, dünya hayatının bir geçimliliği ve süsüdür. Allah katında olan ise daha iyi ve devamlıdır.Akletmezmisiniz?(kasas, 28/60)
Tabii ki bütün ayet-i kerimler, insanların dünyaya ve onun süsüne takılmayıp, kötülüklerini terk edip Allah katında bulunan hayırlı şeylere talip olmasıdır. Güzel huylarla bezenmesini gerektiğini ifade etmektedir. Devamlı ve Baki olan bunlardır. Insanın Bekasınıda bunlar temin eder. Yalnız insana verilen bu Beka ahirettedir. Şimdi yaşadığımız bu dünya içinde bulunan herşey gelip geçici olduğundan dolayı bunlarda fanidir. Yani (Fena)dır. Fena olan herşeye kulaklarımızı tıkarsak, Beka olana inanmamız elbet zor olmayacaktır. Her şey güzellik ve iyiliklerle kazanılır.
Allah'a emanet olun.