İNSAN HAYATINDA UÇAK YOLCULUĞUNUN ÖNEMİ

Hepimiz kuşlar gibi özgürce uçmak isteriz değil mi?

Hepinizin evet dediğini duyar gibiyim. Ama bazı insanların önündeki engel uçak korkusu veya uçuş fobisidir. Peki ya uçuş fobisi Nedir? uçuş fobisi:uçak yolculuğu esnasında ortaya çıkan şiddetli korku tablosunu ifade eder. İstatistikler, her sekiz işadamından birinin ticari görüşmelerini uçak yolculuğu yapmaktan kaçındığı için iptal ettiğini, ortalama olarak %10'luk bir nüfus diliminin uçmaktan aşırı korktuğu için uçağa binmeyi tümüyle reddettiğini ve %25'lik bir dilimin de ancak alkol ya da ilaç alarak uçakla seyahat edebildiğini göstermektedir. Duyulan korku sadece uçmakla alakalı değildir. Kişinin uçakla seyahat etmesi gerektiğini anladığı andan başlayan ve devamında bilet alması, bagajlarını hazırlaması, havalimanına gitmesi, bilet ve pasaport kontrol sıralarında beklemesi gibi süreçleri içeren bir korku söz konusudur. Doğal olarak, bu düzeydeki bir kaygı, uçmayı keyif verici bir eylem yerine işkence haline getirmektedir.


Pek çok araştırma ortaya koymaktadır ki, bilet iptallerinin çoğu havayolu şirketlerine danışılabilecek uçuş emniyeti ilgili sorulardan ziyade kişisel korkular ya da hissedilen panik ataklarla ilgilidir. Oysa, kaza ölüm oranları incelendiğinde, en düşük kayıp oranın havayolu ile seyahate ait olduğu görülür (milyonda 0.03). Bu oran, havayolu ile seyahatin araba ile seyahatten 29 kez, evde kalmaktan 18 kez, işte bulunmaktan 10 kez, caddede yürümekten 8 kez, bir yakınınız tarafından öldürülme olasılığınızdan 6 kez ve trenle seyahat etmekten 4 kez daha güvenli olduğunu ifade etmektedir (Ulusal Ulaşım İstatistikleri Raporu, 1985). Bir başka ifadeyle, kurtuluşunuzun mümkün olmadığı bir uçak kazasına uğrama riskiniz her gün trafikte böylesine ciddi bir kazadan sağ çıkamama oranınızla benzerdir.

Yine de, her uçak yolculuğunda panik atak belirtileri yakanıza yapışabilir. Nedir bu atakların belirtileri derseniz, sık ve kesik nefes alıp verme, kalp atışlarında hissedilen düzensizlik, mide bulantısı, aşırı terleme, aşırı korku ve başınıza bir felaketin geleceği, bayılıp kalacağınız ya da öleceğiniz gibi düşünceleri zihninizden uzaklaştıramama v.b. başlıca belirtiler olarak sayılabilir.