Hürriyet ism ile olmaz…

KUDÜS hürriyetine kavuşmalı… Tamam, lâkin önce hürriyet nedir, nasıl kazanılır bilmek gerek..

Ünlü edibimiz Namık Kemal şöyle diyordu:

Ne gam pür-âteş-i hevl olsa da gavgâ-yı hürriyet

Kaçar mı merd olan bir cân için meydân-ı gayretten

Kant’ın “Aydınlanma, insanın aklını kendisinin kullanmaya başlamasıdır” sözü, aydınlanma felsefesini dile getirir. Namık Kemal’in,

Ne mümkün zulm ile bîdâd ile imhâ-yı hürriyet,

Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyyetten..

mısraları ise, hürriyet meselesindeki kararlı duruşun ifadesidir.

İslâm dünyası Kudüs’ü istiyorsa büyük mücadele vermeli. Günübirlik eylemlerle, dâva taşı gediğine oturmaz! İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Akif,

“Doğduğumdan beridir, aşığım istiklâle;

Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle!.” diyordu..

Özgürlük (hürriyet, istiklâl) aşık olunmayacak şey mi? Lâkin önce gayret, hamiyyet, haysiyet, şahsiyet gibi eski kelimeleri diriltmek gerekli..

* * *

John Stuart Mill, meşhur «Özgürlük Üzerine» eserinde, birinin çoğunluk tarafından benimsenmeyen fikirlerini ifade edebilmesininin, özgürlük için neden son derece mühim olduğunu anlatırken,

“Eğer tüm insanlığın, farklı düşünen tek bir kişiyi susturmasını haklı buluyorsanız, gün gelip de o tek kişi iktidarı ele geçirdiğinde tüm insanlığı susturmasına karşı çıkmaya da hakkınız olmaz…” diyordu..

2001’de bir şiir okudu diye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hapse tıkanlar şimdi utanmadan “bizi susturuyor” diye çemkiriyorlar..

* * *

Özgürlük (hürriyet) salt bir etnik sınıfın ya da grubun hakkı değil. Özgürlük en temel insan hakkıdır.. Ne diyoruz, “insan hak ve hürriyetleri” diyoruz..

İngiliz yazar George Orwell’in «1984» ve «Hayvan Çiftliği» eserleri hem demokrasi, hem hürriyet meselesinde müthiş derslerle doludur..

Ve bu klasikleri okuyanlar bilir, ne müsavat ne hürriyet öyle basit ve kolay elde edilir şeyler değildir.. Büyük mücadele ister...

Hürriyet Mücadelesi, kölelikten kurtulmak insanlık kadar eski bir dâva..

Filistinli edip ve feylesof Edward Said, «Kültür ve Direniş» eserinde:

“Biz tarihimizin önemli bir kısmında kapalı bir toplum olarak bırakıldık. Biz görünmez insanlarız, görünmez bir halkız. (…..) Bu yüzden bizim asıl ihtiyacımız, örgütlü bir kampanya..

Henüz harekete geçirilmemiş durumda, oldukça geniş bir Filistinli diaspora topluluğumuz var. (…..) Onların istediği, benim sesimi kesmem. Ama ben ölüp gidene kadar böyle bir şeyi boşuna bekleyecekler...” diyordu..

* * *

Adı Hürriyet ama Orwell’in “Hayvan Çiftliği”ndeki gibi hürriyeti domuzlara tahsis etmiş, “411 el kaosa kalktı”, “Karargah rahatsız” manşetleri atıyor..

Hürriyet, “ism” ile, “izm” ile olmaz, iman işidir..

Kudüs’ü gerçekten istiyorsak yalancı hürriyet havarileri değil, hakiki hürriyet savaşçıları olmalıyız.

#harbiden: Binlerce çeşit hürriyet var.. Lâkin bütün hürriyet çeşitleri «seçmek, tercih hürriyeti» ile başlar.. Ya Allah yolunu seçer, iki dünyada da kurtuluruz, ya Şeytan’ın yolunu seçip belâmızı.. 13.12.2017