Gandi Kemal!

Öyle yalandan yere atıp tutmaya gerek yok; bana göre “Adalet yürüyüşü”, Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geçtiğinden bu yana yaptığı en akıllı eylem.

Yok provokasyon olacak, yok HDP’liler katılacak, diye yürüyüşü karalamak da anlamsız. Çünkü demokrasilerde miting yapmak da bir hak, yürümek de.

Benim asıl değinmek istediğim konu farklı; Kılıçdaroğlu 2009’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunda, az da olsa fiziksel benzerliği nedeniyle kamuoyuna “Gandi Kemal” lakabıyla lanse edilmeye çalışıldı. Ancak halk bu PR çalışmasına pek kulak asmadı…

Kılıçdaroğlu şimdi “Adalet yürüyüşü” ile bir kez daha Gandi rolüne soyunmaya çalışıyor.

Dikkat ederseniz son günlerde kullandığı üslup ve dil iyice yumuşadı. O kadar masum konuşuyor ve davranıyor ki, neredeyse görenin içi sızlıyor…

Kılıçdaroğlu bir kez daha soyunduğu Gandi rolünde başarılı olabilir mi? Bu çok zor: Her ne kadar Gandi’nin “Tuzu yürüyüşü”nü taklit etse de bu iş o kadar basit değil.

Gandi, bu yürüyüşü İngilizlerin tuz üretimini yasaklaması üzerine yaptı ve 1930’da 78 arkadaşıyla birlikte Sabarmati Aşram'dan Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar 388 kilometrelik yolu çıplak ayakla 24 günde yürüdü.

Bu yürüyüş sayesinde İngilizlerin tuz üretimi yasağını deldi ve Hindistan tuz üretimine başladı.

Ayrıca Gandi, dünyaca saygı duyulan ve sevilen bir liderdi. Halkın sevgisini ve güvenini kazandığı için insanlar ona baba anlamına gelen “Bapu” ve yüce ruh anlamına gelen “mahatma” diyorlardı.

Gandi’ye sadece kendi halkı değil tüm dünya güveniyor ve saygı duyuyordu. Kılıçdaroğlu’na ise bırakınız dünyayı CHP’ye oy verenlerin büyük kısmı güvenmezken, yine CHP’lilerin yüzde 88’i Kılıçdaroğlu liderliğinde CHP’nin birinci parti olamayacağını belirtiyor.

Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun yürüyüş nedeni de tartışmalı. Kılıçdaroğlu yürüyüşü, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması üzerine başlattı.

Verilen ceza tartışılsa da Berberoğlu, FETÖ’den aldığı MİT tırları fotoğraflarını Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni Can Dündar’a vermekle suçlanıyor.

Yani işin içinde FETÖ meselesi de var. Zaten Kılıçdaroğlu da 15 Temmuz için hala FETÖ ağzıyla konuşuyor ve “kontrollü darbe” diyor…

Bu eylemden ne mi çıkar? Yürüyüş biter ve Kılıçdaroğlu fabrika ayarlarına geri döner ve tekrar başlar atıp tutmaya…

Yani Kemal’dan Gandi, FETÖ’den adalet çıkmaz