Erkeklerde En Sık Görülen Kanser

Dünyada 1.1 milyon erkekte görülen prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de ise 12 erkekten biri prostat kanseri teşhisi alıyor.

Prostat kanseri ile ilgili 2012 yılında yapılan istatistiklere göre, prostat kanseri, kanser türleri içinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci, erkeklerde ise en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor.
Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) ve Üroonkoloji Derneği işbirliğiyle Ankara’da düzenlenen basın toplantısında en sık görülen kanser türlerinden prostat kanseri ve ayrıca böbrek tümörü, mesane ve testis kanseri gibi sık görülen kanserler, dünya bakış açısıyla son bilimsel bilgilerle değerlendirildi.

Üroonkoloji Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, erkek popülasyonunda prostat kanseri solid organ tümörü olarak en sık karşılaşılan tümör ve Türkiye’de 12 erkekten biri prostat kanseri teşhisi alıyor.

Üroonkoloji Derneği Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen, mesanenin hemen altında yerleşen prostatın idrar yapma ve cinsel işlevler üzerinde önemli fonksiyonları olduğunu belirtti. Prostatın ilerleyen yaşla birlikte büyüdüğünü bildiren Prof. Dr. Sözen, prostatın büyümesinin sebebinin testosteron adlı erkeklik hormonu olduğunu ifade etti.

Bazı erkeklerde yıllar içindeki bu büyümeye bağlı olarak sık idrara çıkma, idrarı boşaltmada güçlük, gece idrara çıkma gibi şikayetleri ortaya çıkabiliyor. Bu durum bir çok erkekte genellikle prostatın iyi huylu büyümesi sebebiyle görülüyor. Prof. Sözen, özellikle akşamları çay, kahve gibi sıvı gıdaları azaltmanın, şikayetlerin azalmasına fayda sağlayacağını belirtiyor.

40-50 yaşlara dikkat

Prostat kanserine sebep olan faktörlerden en önemlileri ilerleyen yaş ve genetik faktörler olarak sıralanıyor. Diyetle ilgili et ve süt ürünlerinin suçlandığını söyleyen Prof. Sözen, araştırmaların önemli bir diyetsel sebep ortaya koyamadığını vurguluyor. Prostat kanseri erken evrelerde genellikle herhangi bir şikayete neden olmuyor. Daha ileri evrelerde hastalarda kanlı idrar yapma, cinsel bozukluklar ve kemik ağrıları gelişebiliyor.

Erken tanı için en önemli görev hastalara düşüyor. Özellikle baba, dede, amca gibi ailesinde prostat kanseri olan erkekler risk altında. Bu erkekler 40 yaşından sonra yılda bir kez doktora giderek prostat muayenesi yaptırmalı. Ailesinde prostat kanseri olmayan erkekler ise 50 yaşından sonra yılda bir kez prostat muayenesi yaptırmalı.

Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.