“Engelsiz” Türkiye’nin Engel Tanımayan İnsanları-2-

Geçen hafta “Engelli Bireylerin İstihdam Edilebilirliğinin Artırılması için Teknik Yardım Projesi”nden bahsetmiş ve engellerini aşarak çeşitli başarılara imza atmış insanlarımızdan birkaçının da hayatlarına yer vermiştim.
Bu hafta da, engel tanımayan kıymetli insanlardan bazılarının can kulağıyla dinlediğim yaşamlarını sizlere sunmak istiyorum.

Hamit Demir, milli yüzücü…

Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım sporcusu. 24 yaşında. Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 2015 mezunu. Şimdi ise aynı üniversitede Yasama Bilimleri ve Siyasal Temsil alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Dünyaya doğuştan her iki ayağı ve her iki kolu olmadan geldi.
Protez firmasının yönlendirmesiyle 2009’da yüzme sporuyla tanıştı ve hayatının en güzel başlangıcını yaptı. Yaşamak ve hayatını idame ettirebilmek için iki kol ve bacaktan çok daha fazlasına sahip olduğunu anladı; kocaman bir yürek ve güçlü bir irade... Bundan böyle kendini hiç eksik görmedi. “Aksine bende fazla olan bir şey vardı, o da yaşama sevinci” diyor.
Demir, hayatta aktif rol almasını iyi bir aileye sahip olmasına ve iyi bir çevrede yetişmesine bağlıyor. İşte 2010 yılından bugüne gelinceye dek yüzme sporunda bütün branşlarda Türkiye Şampiyonu ve rekortmeni olan Demir’in başarılarından bazıları:
2014 yazında Hollanda’da (Eindhoven) düzenlenen Avrupa Yüzme Şampiyonasına katılarak final yüzerek 7. oldu.
2014’de Brezilya’da (Sao Paulo) Uluslararası Yüzme Şampiyonası’nda katıldığı 3 farklı yarışta bir 1.’lik, bir 2.’lik, bir 3.’lük elde ederek Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etti.
2014’de Boğaz geçme yarışmasında, kariyerinde ilk kez 1 saat 58 dakikalık zaman dilimiyle boğazı geçme başarısını elde etti.
Ocak 2016’da Hırvatistan’da (Split) düzenlenen yüzme şampiyonasında 2.’lik elde ederek kariyerine bir başarı daha ekledi.
Mayıs 2016’da Portekiz’de (Funchal) düzenlenen Avrupa Yüzme Şampiyonasına katıldı.
Şimdi ise, 2017 yılında Meksika’da (Mexico City) düzenlenecek Dünya Yüzme Şampiyonası’na hazırlanıyor ve bu yazdıklarım başarılarının sadece bir kısmı. Yolu açık olsun…

Ahmet Ortaarmutçu, spastik engelli bir oyuncu…

Kısaca Ahmet Orç diyor kendisine, biz de öyle diyelim. 26 yaşında. Akdeniz Üniversitesi-İşletme bölümü mezunu. İki günlük bebekken havale geçirdi. 6-7 aylıkken serebral palsi, spastik engelli tanısı aldı. Ailesinin her zaman yanında olduğunu, kendisini eve kapatıp ölümünü beklemediğini söylerken birçok engelli anne babanın maalesef ki aksi davrandığını vurguluyor.
Orç, “Hayatınızın gerçek dönüm noktası sağlığınızdır” diyor ve ekliyor “Yoruldum diye şikâyetçi olmayın, tekerlekli sandalyeye ve yatağa bağımlı olup bunalanlar, daralanlar, ruhu yorulanlar var! Hayatta, ‘seni çok seviyorum’, ‘iyi ki varsın’ ‘çok değerlisin’ ve benzeri şeyler diyenlere bakın! Hayatın içinde, o an, yüreğiyle kimler var yanınızda? İşte o yürekleri asla bırakmayın.”
Orç, dizilerde engellilerle ilgili konulara fazla yer verilmeyişinden yada engellilerin yaşadıklarını engelsiz insanların yavan bir şekilde anlatmaya çalışmalarından şikayetçi. “Toplumun daha iyi bilinçlenmesi için dizilerde engelliler de rol almalı” diyen Orç’a hak vermemek mümkün değil.

“Öyle Bir İste Ki!”

2015’de “Öyle Bir İste Ki!” adıyla kendi yaşamını senaryolaştırdı ve böylece ilk kısa filmi çekilen Orç, hayalini gerçekleştirmiş oldu. Başrol oynadı, ailesi ve yakın arkadaşları da filminde rol aldı. Bu ilk kısa film, Orç’un yaşamını anlatan belgesel tadında bir film oldu.
Bugünlerde ise Orç, heyecanlı ve yoğun bir şekilde çalışıyor. “Burun” adlı ikinci kısa filminin galasına hazırlık yapıyor. Başrol oynadığı ikinci filminde kendisine Yeditepe Üniversitesi, Antalya Muratpaşa Belediyesi, Altın Fide Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Altıntaş büyük destek verdiler. 13 Aralık Salı akşamı Yeditepe Üniversitesi’nde filmin galası yapılacak. Orç’un hedefi ise, uzun metrajlı bir filmde oynamak.
Sahip olduklarıyla kendi sınırlarını aşıp inanılması güç başarılara imza atan insanlarımızın yaşamlarına yer vermeye devam edeceğiz.
Sağlıkla kalın. Bize yazın, sizin için araştırıp yazalım.