Ekonominin kırkar hamisi devrede

Trump kırkar hamiler gibi Ortadoğu da gezmeye başladı. İlk durak Suudi Arabistan oldu. Açık açık “Bize parayı ver seni koruyalım” dedi. “Kimden koruyacaksınız” diye hiç sormadılar. Çünkü sorarsa başına geleceği biliyor. ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı.

****

Trump, racon kesmeye devam etti. En son Almanya Başbakanı Merkel'e "savunma harcamalarınızı artırmalısınız" dedi. Bunun Türkçe meali “Az para veriyorsunuz” demek oluyor. Trump, kırkar hamiler misali bir sağa bir sola çatıyor. Dert belli dermanı ise para tabi ki…

****

Savaş ekonomisi ile geçinen ABD’ye para lazım. Para kazanması içinde çatışma ve krizler lazım. Suudi Arabistan’a ziyaretinden kısa süre sonra Katar krizi patlak verdi. Suudi Arabistan aldığı silahlarla ABD’ye karşı ABD silahlarıyla kendini korumayı planlıyor. Suudi Arabistan Trump’tan 110 milyar dolar karşılığında belirli bir süre korunmayı garantiledi. Trump seçim kampanyası sırasında "Suud’ları biz koruyoruz, bize para ödemeleri lazım ve ayrıca Körfez bizim borçları ödesin" diyordu.

****

Şimdi körfez ülkeleri karıştı ve Katar krizi patlak verdi. Plan açık açık belli Enerji paylaşımı, siyasal harita değişikliği (BOP projesinin devamı) ve doların rezerv para kalma savaşı başladı. Bir taşla birden çok proje devreye girdi. Katar ile İran arasında körfezde Pars bölgesi adı verilen dünyanın en büyük tek parça doğalgaz havzası var ve ABD'nin gözü de burada. Katar'ı kontrol altına alıp Avrupa'nın enerji güvenliğini de İsrail'e vermek istiyorlar. Doğu Akdeniz Enerji projesine start verecekler. Kıbrıs’a dikkat!

****

İlk hedef Araplar arasında mezhep savaşı çıkarmak olacaktır. Suriye ile başlayan Ortadoğu dizayn hareketi körfez ülkelerine doğru sıçratılmaya çalışılıyor. Katarın ABD yerine İran ve Rusya ile yakınlaşması da birilerinin canını kötü sıktığının göstergesi. Şimdi bu krizle ‘’Tarafını seç yoksa darbe yolda ‘’ mesajı da veriliyor.

****

Şuan Ekonomik endeksli savaş başladı. Savaş ve silah lobisi devreye girdi. Yeni dizayn hareketi başlatılıyor. Kritik bir süreçle karşı karşıyayız. Şimdi Askeri, ekonomik ve siyasi gücümüzü yeniden gözden geçirmenin vakti zira kırkar hamiler çevremizde dolanıyor!