Çocukluğumun büyük kısmı   İzmit` te geçti.Hayatımın en güzel zamanları diyebilirim.Kozluk mahallesi  2.cadde no 28 deki  bahçeli müstakil  evde oturduk.2.cadde  o dönem  bahçeli müstakil evlerle  doluydu.Sonradan hepsi  mütahitlere verildi. Şimdi bahçeli evlerin yerlerinde zevksiz , büyük ,kaba apartmanlar  var.

Çocukluğumun büyük kısmı İzmit` te geçti.Hayatımın en güzel zamanları diyebilirim.Kozluk mahallesi 2.cadde no 28 deki bahçeli müstakil evde oturduk.2.cadde o dönem bahçeli müstakil evlerle doluydu.Sonradan hepsi mütahitlere verildi. Şimdi bahçeli evlerin yerlerinde zevksiz , büyük ,kaba apartmanlar var.Okuduğumilkokuluda unutmak mümkün değil .Kırmızı bazalt taşlardan yapılmış ,Osmanlı dönemi kilise olan şirin bir binaydı.Devasa bahçesi vardı.Önünden geçen Kapanca sokak ahşap evlerle doluydu .Şimdilerde bu sokak koruma alltınaalındı.Okulda daha sonra rehberlik araştırma merkezine dönüştürüldü.İzmit`e her gittiğimde gider ziyaret ederim.Malesef İzmit` teki çocukluk dönemi nerdeyse hergün beraber olduğumuz arkadaşların çoğusu artık arayıp sormuyor .Herkes günlük rızkının peşine düşmüş onlarda haklı….

Çocukluğumdada tarihe meraklı bir çocuktum.Evin bahçesinde kazılar yapardım .Nerdeyse her kazdığım yerde kırık çanak çömlek parçaları çıkardı.Birkaç kez yakın dönem Osmanlı parası buldum.Gövdesi soba borusu kalınlığında bir zeytin ağacı vardı bahçemizde .O bölgeden deniz görünürdü.Sık sık orda oturur ,derin düşüncelere dalardım.Birgün ağacın altında bakır bir Roma parası buldum.Paranın bir yüzünde başında defne dalları olan imparator resmedilmiş.Diğer yüzünde bir gladyatör , bindiği 4 atın çektiği arabadan arslana ok atıyor.(Sonradan bu paranın görselini hiçbir katalokta bulamadım)O dönem ilkokula giden bir çocuğum.Hemen zımparayı alıp, paranın iki yüzünüde ayna gibi parlattım .Para gıcır gıcırolmuştu.Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine parayı müzeye götürmeye karar verdik.O dönem arkeoloji müzesi, Sultan Abdülaziz` in av köşkündeydi ,vali konağının hemen yanında .Muhteşem bir bahçesi vardı.Bahçe arkeolojik buluntularla doluydu.Lahitler,heykeller,sütunlarvs vs.

Arkadaşlarla beraber müzeden içeri girdik .Acaba müdür bana bişeyyaparmı diye korku ve sıkıntıdan ter içinde kalmıştım.Kapıyı çalıp müdürün odasına girdik.Evin bahçesinde bir para bulduğumuzu anlattım ve parayı müdür beye uzattım.Adam parayı evirdi, çevirdi sonra bana dönüp oğlum sen ne yapmışsın bu parayı kazımamalıydın dedi.Kazımasaydın daha değerli olacaktı dedi.Müzeye satmak istersen eğer , 1500 lira teklif etti.Eğer istersen sendede kalabilir dedi.Bende ikinci şıkkı seçtim.Para bende kaldı .Uzun yıllar sakladım .Sonradan parayı kaybettim.Tüm aramalarıma rağmen, o madalyon gibi parayı bulamadım bir daha…

O zamanki tarih bilgimiz çok kısıtlıydı.Sonradan İzmit` in ne kadar önemli bir yer olduğunu.Doğu Roma imparatorluğuna 40 sene başkentlik yaptığını .Adının Nicomedia olduğunu Şiddetli bir depremle haritadan silindiğini öğrendim.Kentin altı boş değil .Nereyi kazsanız bişeylerçıkıyor.Peki İzmit turizmden beklediği payı alıyor mu?

Tabikihayır.İzmit`te dünyanın en büyük antik tiyatrosu toprağın altında.TiyatroBağçeşme Mevkii'nde bulunmaktadır. Türkiye'deki 412 tiyatrodan bir tanesidir. 164 Metre çapında 30 bin kişi kapasiteli olduğu düşünmektedir. Bugün İzmir Efes tiyatrosu 25 bin kişi kapasitelidir. Burası ondanda büyük olup dünyanın en büyük antik tiyatrosudur. Detaylı çalışma yapmak lazım. Dünyanın tek örneği olan bu tiyatro gizemini hala korumaktadır.Malesef devlet bu alanı istimlak edip kamulaştıramadı.Kamulaştırmaolmadanda bu alanda kazılar başlayamıyor.Bölge üzerinde 60 civarı ev var .Malum ekonomik kriz var .Ondan önce girişimlerde bulunulmuş .Vatandaş verilecek miktarın az olması sebebiyle kamulaştırmaya her zaman karşı çıkmıştı.Devlet burada yaşayan vatandaşlarımızı mağdur etmeden mülkleri satın alıp bu alanda biran önce kazılara başlamalı.Bu tiyatro ortaya çıkartılmalı.

Düşünsenize bu tiyatronun arkeoloji dünyasına getireceği heyecanı.

Düşünsenize dünyanın her köşesinde bu tiyatroyu görmeye gelen turistleri.Düşünsenize İzmit` in dünyada bir anda nasıl popüler bir yere dönüştüğünü.

Düşünsenize dünyanın en seçkin arkeoloji yayınlarında İzmit` in anlatıldığını ,tiyatrodan bahsedildiğini.

Ülkemizde üniversitelerin arkeoloji bölümlerinden mezun olmuş binlerce gencimiz var.Burası onları emekli edecek kadar uzun süren bir kazı alanı.Dolayısıyla bir istihdam merkezi olacak ,işsizliğin azalmasına katkıda bulunacak.Anadolu` nun her yanı bu tip anıtsal tarihi yapılarla dolu .Malesef bunlar dünyaya iyi anlatılamıyor.Geçmişte yanlış hatırlamıyorsam , Oyuncu Gürse Birsel bir twet atmıştı.

Şöyle diyordu .

Abartmıyorum altın ,zümrüt içinde yaşayan bir millet olmalıydık.Tarımıncenneti,tohumu taşa atsan taş filizlenir.20 den fazla maden var.İncil deki 7 kilisenin yediside bu topraklarda.Nuh` un gemisinden indiği topraklar.Mezopotamya` nınyanı.Göbeklitepe,Hitit,Bizans,Selçuklu tarihi fışkırıyor.Yetmesse 3 tarafı deniz.Kar,yağmur,güneş,nem hepsi var.Cahil ve fakir kalman imkansızken,Halkın yarısı açlık sınırında…

Bunun sebebi ne olabilir sevgili arkadaşlar ?

Sorumlusu kimdir ?