Çocuğunuz Siroz Olmasın

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin Hepatit B virüsü taşıdığı öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda ortalama 57 milyon insan ölüyor. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonu Hepatit B ve C’ye bağlı karaciğer yetmezliğinden kaynaklanıyor. Dünyada Hepatit B virüsü taşıyanların tahmini sayısı 350 milyon. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişi hepatit B virüsü taşıyor. Bu sayının yaklaşık 300 bini tedaviye ihtiyaç duyuyor.

Farkında Değiliz

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer ile Hepatit B ve C konusunu ele aldık. Hepatit C’de rakamların daha farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Özer, “Dünya genelinde 170 milyon enfekte birey hesaplanıyor. Bizim ülkemizde ise oranlar yüzde 1’in altında. Kabaca 700 bin civarında bireyin hepatit C virüsü ile karşılaştığını düşünüyoruz. Bu hastalık çok ciddi şikayetlere neden olmadığı için birçok insan bunun farkında değil” diyor.
Hastalığının farkında olmayan kişilerin yaşamlarını tehlikeye soktuğunu ifade eden Prof. Dr. Özer, “Farkında olmadığı hastalığı bir başkasına bulaştırma potansiyeli var. Hepatit B ve C virüsü, kan ve kan ürünleriyle bulaşıyor. Herhangi bir ameliyat sırasında, diş müdahalesinde, dövme yaptırırken ve piercing ile bulaşabilir. Aile içi bulaş sadece eşler arasında söz konusu. Eşler arası cinsel temas yoluyla eşine bu hastalığa bulaştırabilir. Doğurganlık çağındaki bir anne adayı bu virüsü taşıyorsa doğurduğu çocuklara bulaştırma potansiyeli var”' uyarılarında bulunuyor.

Anneden Bebeğe Geçebilir

Prof. Dr. Özer, anne adayının Hepatit B virüsü taşıması ve bu virüsün kanında yüksek hızda çoğalması durumunda bebeğe bulaştırma olasılığının yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Anne, doğurduğu 2 bebekten 1’ine bu hastalığı bulaştırabilir. Eğer bebeğe doğum sırasında immunglobulin ve aşı protokolü uygulanmazsa bebekte bulaşmış olan virüs, yüzde 90 oranında kronikleşiyor. Bebek bu virüsü vücudundan atamıyor, ilerleyen yaşantısında siroza neden oluyor” açıklamasında bulunuyor.
Gebe olan anne adayının, doktora başvurduğunda bu testlerin mutlaka yapıldığını bildiren Prof. Dr. Özer, “Hepatit C için durum biraz daha farklı. Annedeki antikorlar bebeğe geçiyor. Bebekte hastalık olmamasına rağmen annedeki antikorlar nedeniyle 1,5 yaşına kadar bebeklere bu testi yapmanın bir anlamı yok. 1,5 yaşından sonra bu testleri yaptığımızda eğer varsa bu durumda tedavi düşünülebilir. Hepatit B ve C taşıyan anne adayları çocuğun doğumdan sonra aşılanması kuralıyla doğum yapabilir” diyor.
Sağlıkla kalın.