25 MAYIS ULUSLARARASI KAYIP ÇOCUKLAR GÜNÜ

Dünya bugüne kadar hiç olmadığı derecede büyük sorunlarla yüzleşiyor. Mülteci sorunu günümüzde dünyanın en önemli meseleler arasında yer alıyor. Mülteciler içinde savunmasız, korumasız ve istismara müsait çocuk mülteciler ise ne yazık ki bu trajedinin baş kahramanı.

Çocuk mülteciler konusu geçtiğimiz günlerde TRT World’ün kampanyası ile yeniden gündeme geldi. TRT World’ün “Ben Çocuk Değil miyim?” kampanyası, günümüz dünyasında güvenli bir ülke bulabilmek uğruna aileleriyle birlikte yurtlarından ayrılmak zorunda kalan kayıp mülteci çocukların trajedisini gözler önüne serdi. Avrupa Birliği ülkelerinde sayıları 170 bine yaklaşan kimsesiz mülteci çocukların yaşadıkları sömürüye karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanya, takdir toplayacak bir sosyal sorumluluk projesi olmayı hak ediyor.

Kayıp mülteci çocukların yaşadıkları olumsuz koşullara, yokluklara ve her şeyden önce sıcak bir yuva eksikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan bu kampanya, birey olarak ben ne yapabilirim diyenlerin, mültecilerle ilgili kuruluşların ve çocukların kimsesiz hâle gelmesinde neden olan muhatapların dikkatlerini çekmeyi amaçlıyor.

“25 Mayıs Uluslararası Kayıp Çocuklar Günü”nde Avrupa’daki kayıp mülteci çocukların anıldığı bu kampanya ilk kez tüm insanlığın bu çığlığa sessiz kalmaması sağlandı. Bu konuda her bireyin sesini yükselterek, bu trajedinin duyurulmasına katkıda bulunması sağlanarak mülteci çocuklar için bir umut yaratıldı.

TRT World, günümüzün kanayan yarası mülteciler ve mülteci çocukları konusunu yeniden gündeme getirmekle, kayıp mülteci çocuklarla ilgili önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. TRT World, Avrupa’daki mülteci çocuklara yardım elini uzatıyor ve ilgili kurumların ve ülkelerin de yardım ellerini uzatmaları için farkındalık yaratıyor.

“TRT World Citizen” ismiyle başlatılan bu projeyle çocuk kaçakçılığı, çocuk cinsel istismarı ve çocuk organ ticaretinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. “TRT World Citizen” olarak adlandırılan projeyle, Avrupa’daki kaybolan mülteci çocuklar sorununa farklı cephelerden çözüm üretilmesi sağlanıyor.

Birey olarak bu konuda ne yapabiliriz? Bu kampanyanın ülkemizdeki resmî partneri Türk Kızılayı’na bağış yaparak, mülteci kamplarındaki binlerce çocuğa umut olabiliriz.

Kurum olarak bu konuda ne yapabiliriz? Bu kampanyaya destek olmak amaçlı yardımları Türk Kızılay’ı aracılığıyla kimsesiz mülteci çocuklara ulaştırabiliriz.