Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin zehirlenmesiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Navalni'nin ekibi olaydan hemen sonra kaldığı otele giderken, odadan toplanan eşyalar arasındaki su şişelerinde Noviçok maddesine rastlandığı öne sürüldü. Sibirya'nın Tomsk kentinden Moskova'ya gitmek üzere olduğu uçakta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve zehirlendiği iddia edilen Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'yle ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Almanya, Fransa ve İsveç'teki bağımsız laboratuvarlar tarafından yapılan test sonuçlarına göre, Navalni'nin Noviçok maddesiyle zehirlendiği öne sürülürken, muhalif liderin nerede zehirlendiği de merak konusuydu.

ODAYI DİDİK DİDİK ARADILAR

Havalimanında herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmediği belirtilen Navalni'nin otelden çıkmadan önce zehirlendiği ihtimali üzerinde duruluyordu.

Söz konusu ihtimalle ilgili bugün Navalni'nin sosyal medya hesabından bir video paylaşıldı. Videoda Navalni'nin uçakta rahatsızlandığını öğrenen ekibi, olaydan bir saat sonra kaldığı otel odasına giriyor.

20 Ağustos'ta kaydedilen görüntülerde Navalni'nin ekibi odayı didik didik arıyor. Şüpheli gördükleri ve kanıt niteliği taşıyabilecek her şeyi poşetlere koyan ekip, su şişelerine özellikle dikkat çekiyor.

HER ŞEY HAVALİMANINDAN ÖNCE OLDU

Video paylaşımının altına yazılan açıklamada, Noviçok maddesinin boş su şişelerinde tespit edildiği bilgisine de yer verilirken, 'Almanya'daki doktorlara yararlı olabilecek her şeyi toplamaya karar verdik. Rusya'da bu olayın soruşturulmayacağı açıkça belliydi. İki hafta sonra Almanya'daki laboratuvar oteldeki su şişelerinde Noviçok izlerini tespit etti. Şimdi anlıyoruz ki, her şey havalimanına gitmeden önce otel odasında yapılmıştı' ifadeleri kullanıldı.

Navalni, ailesinin Rusya'da gerekli tedavinin yapılmadığı iddialarının ardından uzun süren girişimler sonucu Almanya'ya götürülmüştü. Navalni, Berlin'deki Charite Mitte Hastanesi'nde 22 Ağustos'tan bu yana tedavi görüyor.

SAĞLIK DURUMU İYİYE GİDİYOR

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Charite Hastanesinde tedavisi devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy, Instagram hesabından fotoğrafını paylaştı. Navalnıy, tedavi edildiği hastanedeki odasından ailesiyle çekilen bir fotoğrafını paylaşarak ilk kez gün boyunca herhangi bir cihaz yardımı olmadan nefes alabildiğini belirtti.

Navalnıy, taraftarlarına da mesaj göndererek "Hepinizi özledim" ifadesini kullandı.

RUSYA'DA YOLSUZLUKLARA KARŞI MÜCADELESİYLE BİLİNİYOR

Rus muhalif aktivist Aleksey Navalni, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

"Aleksey Navalni" ve "Navalni Live" Youtube kanalını yöneten Navalnıy, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011'de kuran Navalni, "Kremlin'in aşçısı" olarak anılan Yevgeniy Prigojin'in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.

44 yaşındaki Navalni, Prigojin'in kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobol'e yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.

Moskova belediye başkanı seçimlerinde 2013'te Halkın Özgürlüğü Partisinden aday olan Navalni, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e karşı seçimleri kaybetmişti.

Navalni'nın Rusya'da 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafından kaydedilmemişti.

Kremlin yönetimine muhalif Navalni, 2012'de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.