Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir, "Türkiye petrol ticaretini durdurursa IKBY’nin çok fazla dayanma gücü kalmaz" dedi. Referandumdan evet çıksa da Barzani devletinin ayakta kalma şansı yok.

ANLAŞMA GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ

EPPEN Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Erbil ile Bağdat arasında petrol gelirlerinin bölüşümü konusunda yapılan anlaşmanın artık geçerliliğini yitirdiğini belirterek, Erbil'in Türkiye üzerinden son 3,5 yıldır petrolünü uluslararası pazarda satıp gelir elde ettiğini söyledi.

ELİMİZDE BÜYÜK GÜÇ VAR

Özdemir, "Bu referandumun iptali için Türkiye'nin elinde büyük bir güç var. O da Türkiye üzerinden yapılan petrol ticareti. Petrolün varil fiyatının artık 60 dolara yaklaştığı bir dönemde, Türkiye petrol ticaretini durdurursa IKBY’nin çok fazla dayanma gücü kalmaz" dedi.

REFERANDUMU RUSYA ERTELETEBİLİR

‘Erbil, Rosneft ile gaz hattı inşa anlaşması yaptı’ haberinin de gerçeği yansıtmadığını ifade eden Özdemir, “Henüz imza atılmadığı bizzat Rosneft tarafından açıklandı. Rusya'nın Erbil-Bağdat-Ankara arasında yeni bir denge kurma istediği, referandumu erteletebilir" diye konuştu.