İslam aleminde kılınan beş vakit namazın yanı sıra farz, şükür ve nafile namazlarda yer almkatadır. Örneğin Cuma namazı farz namaz sayılırken kazanılan bir para veya ev veya mal sahibi olunduğunda Allah'a şükretmek adına şükür namazı kılınır. Teheccüd namazı ise Nafile namazlar arasında yer almaktadır. Teheccüd namazı yatsı namazı kılındıktan sonra belli bir süre uyuyup gece kılınan bir namazdır.

TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?

Teheccüd namazı, yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile bir namazdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: 'Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.' (Ebû Davûd, Tatavvu', 18) Başka bir hadiste de, 'Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır' (Müslim, Sıyam, 202; Ebû Davûd, Sıyam, 55) buyrulmuş olması, gece kılınan nafile namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir. Bunun gibi sözlü teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, II, 467-468). Bazı rivayetlerde, Peygamberin (s.a.s.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Müslim, Salatü'l-müsafirîn, 182).

Teheccüd namazı kılacak kişi, 'Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya' şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekatta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekatta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, II, 468-469). İki rekattan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez. Dört rekat olarak kılındığında, ikinci rekat sonunda teşehhüd için oturulduğunda 'tahiyyat'tan sonra 'Allahümme salli' ve 'Allahümme barik' okunur. Üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında önce 'Sübhaneke' okunur, sonra 'Eûzü besmele' çekilir ve Fatiha suresi okunur.