ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Türkiye'nin, terör örgütü PKK ile ilişkili görmesi sebebiyle YPG'ye "isim değiştirme" tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün, adını "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak değiştirdiğini açıkladı. PKK/PYD ile yakın çalıştığını anlatan Thomas, alçak oyunu böyle itiraf etti:

‘ZEKİ BİR HAMLEYDİ’

"Onlar kendilerine resmi olarak YPG diyorlardı ki Türkler, bunun PKK ile aynı olduğunu söylüyor ve 'Benim terörist bir düşmanımla muhatap oluyorsunuz' diyordu. Biz de bunun üzerine onlara isimlerini değiştirmeleri gerektiğini söyledik. Bir gün sonra adlarının SDG olduğunu ilan ettiler. Adlarının ortasına 'demokratik' ifadesini koymaları zekice bir hamle. “

‘MEŞRUİYET KAZANDIRDIK’

“PKK/PYD kuzey Suriye'de demografik bakımdan baskın unsur. Brett McGurk gibi bir partnerim olduğu için şanslıydım çünkü (SDG unsurları) benim veremeyeceğim şeyleri istiyorlardı. Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu Cenevre ve Astana gibi yerlerde masada olmak istiyorlardı. PKK ismi altında hiçbir zaman masada olamazlardı. Böylece meşruiyet kazandılar.