Araştırmanın başında bulunan İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Michael Lean, yaptığı açıklamada, "Bulgularımız altı yıl boyunca Tip 2 diyabet hastası olan kişilerin yaptıkları diyet sonucu hastalığın geriledini gözlemledik."

Araştırmacılar altı yıla kadar Tip 2. Şeker hastalığına sahip 149 katılımcıya baktılar ve üç ila beş ay boyunca günlük 825 ila 853 kalori sağlayan sıvı bir diyet uygulayıp izlediler. Katılımcılar daha sonra katı gıdayı tekrar dahil ettiler ve yıl boyu süren çalışma oldu.

Uzmanlar, çalışmanın, diyabetin tersine çevrilmesi için bariatrik ameliyat geçirmekle karşılaştırıldığında daha evrensel bir yaklaşım önerdiğini yazdı. Bu, bazı insanlar için Tip 2 diyabet remisyonu elde edebiliyor ancak "daha pahalı ve riskli ve sadece az sayıdaki hasta için mevcut. "

Newcastle Üniversitesi'nden profesör Roy Taylor, katılımcıların yaklaşık yarısının (toplam 68 kişi) bir yıl sonra şeker hastalığını ilaç kullanmadan kontrolaltına alındığını belirtti.

Çalışma, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir rapora göre, 100 milyondan fazla Amerikan yetişkininin diyabet veya prediyabette yaşadığı bir dönemde geliyor. Prediyabet, CDC tarafından, tedavi edilmezse beş yıl içinde Tip 2 diyabet oluşturan bir durum olarak tanımlandı.

Buna ek olarak, CDC'ye göre diyabetli 30 milyondan fazla Amerikalı'nın yaklaşık yüzde 90-95'inde Tip 2 diyabet var.

Araştırmayı birlikte yürüten Roy Taylor, diyet ve yaşam biçiminin şeker hastalığına olan etkisini "nadiren tartışıldı" dedi.

Taylor, "Tip 2 diyabet için köklü çözünyerine ilaç tedavileri yoluyla kan şekeri düzeylerini azaltmaya odaklanılıyor, ancak kalori kesilerek diyabetin hafifletilmesi nadiren tartışılıyor" dedi.

Katılımcıların fiziksel aktivitelerini arttırmaları istenmediğini ancak yalnızca diyetlerini değiştirmelerini istediğini belirtti.