Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 30 TL'yi aşan motorin fiyatlarıyla şehirlerarası yolculuk artık lüks duruma geldi.

Akaryakıt fiyatlarındaki arkası kesilmeyen artışa karşı rezervasyon sistemlerini kapatan otobüs firmaları şimdi de taksitli satışa geçmeye başladı.

Cumhuriyet'in haberine göre İstanbul'dan Gaziantep'e bayram ziyareti için gidecek 4 kişilik bir ailenin en ucuz bilet ücreti 4 bin TL'den başlıyor. Uçağı tercih edecek bir aile ise geçen yıl 380 TL olan bilete bu yıl yüzde 143 zamla kişi başı 926 TL ödemek zorunda.

İstanbul-Ankara arası otobüs bileti fiyatları geçen yıl 170 TL iken bugün yüzde 123 artışla 380 TL'den satılıyor. Geçen yıl Ankara'ya en fazla 250 TL'ye satılan uçak bileti ise bu yıl yüzde 146 artışla 616 TL ulaştı.

OTOGARDAN ÇIKAN OTOBÜS SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, bayram yaklaşırken otobüs firmaları ve bilet fiyatlarında yaşanan gelişmelerle ilgili konuştu. Yıldırım, salgın öncesi otogardan günde 2 bin 500 otobüs çıkarken bu yıl bu sayının bin 400'e kadar düştüğünü hatırlattı.

TAKSİTLİ BİLETE YOĞUN İLGİ

Geçen haftalarda Pamukkale Seyahat'in Ziraat Bankası ile anlaşarak başlattığı taksitli bilet satışlarının ise tüketiciden yoğun ilgi gördüğünü anlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

'Yolcunun alım gücü çok düştü. Bizim de maalesef fiyatlarımız ikiye katlandı. Çünkü akaryakıt dörde katlandı. Bunun yanı sıra, otoyol, personel, kira, araç bakımı gibi bütün kalemlerimizde ortalama yüzde 100 artışlar oldu. Bilet fiyatları vatandaşın alım gücünü aşınca firmalarımız bankalarla anlaşıp taksitle bilet satmaya başladı. Bu uygulama yoğun talep görüyor.'

REVA MIDIR VATANDAŞA?

Gaziantep'in yerel firmalarından SEÇ Turizm yetkilisi Fikret Başkaya ise uzun mesafelerde durumun daha zorlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Gaziantep'ten çıkan bir otobüs gidip gelirken 19 bin 500 liralık mazot yakıyor. Diğer masraflarla 25 bin TL'yi geçiyor ve para kazanma şansınız kalmıyor uzun yolda. Yolcu zamma alıştı. Yolcu da biliyor mazotun fiyatını bize hak veriyor, ama durumları çok kötü. Bilet fiyatını 500 lirada tutuyoruz. Ama 4 kişilik bir aile gidiş gelişe 4 bin TL harcayacak. Bu reva mıdır bu vatandaşa?'

Giderek yaygınlaşan taksitli bilet satışının ise küçük şirketler için zor olduğunu belirten Başkaya 'Bir de banka komisyonu ödersek biteriz.' şeklinde konuştu.