Fenerbahçe’nin, Avrupa Ligi’ndeki rakibi Lokomotiv Moskova, her Rus takımının Avrupa’da tur atladıktan sonra yaşadığı soruna sahip. Rusya’da lige 4 Aralık’ta ara verildi. Lokomotiv de, son resmi maçını Avrupa Ligi’nde Skenderbeu’ya karşı 10 Aralık’ta oynadı. Yani yaklaşık 2 aydır ciddi bir karşılaşma oynamayıp, sadece hazırlık maçlarıyla Fenerbahçe deplasmanına çıkacaklar. Elbette konsantrasyon anlamında zorluk yaşayabilirler. En önemlisi Rus ekibi, tartışmasız bu sezonki en iyi oyuncusu Oumar Niasse’ı, Everton’a sattı ve onun yerini doldurabilecek yeni bir forveti de kadrosuna katamadı. Teknik direktör Igor Cherevchenko, Niasse’ın yerine 25 yaşındaki Sırp Petar Skuletic’i oynatacak.

Burak değil, Fernandao

Ancak Skuletic, hızı ve tekniğiyle rakip savunmaların korkulu rüyası olan Niasse’tan çok farklı bir oyuncu. Skuletic, 1.93 cm boyunda fizik olarak güçlü, ancak ağır. Tipik bir santrfor. Yani Türkler’in anlayacağı şekilde konuşursak Niasse bir Burak Yılmaz; Skuletic ise Fernandao ayarında. İki ülke arasında yaşanan politik sorunlar, ilk maçın Kadıköy’de ateşli tribünler önünde oynanacak olması, Fenerbahçe’nin resmi maçlar oynaması sebebiyle konsantrasyonunun yüksek olması, Türk ekibini eşleşmenin favorisi haline getiriyor.

Örnek 3-1’lik Sporting maçı

Lokomotiv’in, Fenerbahçe maçına, grup aşamasında deplasmanda Sporting Lizbon’u 3-1 yendiği mücadelenin taktik anlayışıyla çıkacağını düşünüyorum. Tabii ki Skuletic’ten nasıl bir verim alınacağı merak konusu. Savunmanın kilit ismi Hırvat stoper Vedran Corluka’nın cezalı olduğunu da unutmamak gerek. Portekiz temsilcisi önünde sabırlı oynayan, iyi savunma yapan ve fırsat kollayan Lokomotiv, aynısını burada da yapmaya çalışacaktır. İstanbul’da alınacak 1-0’lik galibiyet rüya gibi olur, 0-0’lık bir sonuç ise büyüleyici!

En iyisini yapacaklar...

Lokomotiv, Rusya’da üçüncü sırada ve Avrupa’da da kendisini göstermek istiyor. Favori olmamasına rağmen, elinden gelenin en iyisini yapacağını düşünüyorum. Dikkat edilmesi gereken oyuncuların başında ise Manuel Fernandes’in yanı sıra sağ kanat Samedov ve yedekten maça başlayacağını düşündüğüm 20 yaşındaki Aleksey Miranchuk geliyor. Miranchuk, ofansif orta oyuncusu ve potansiyeli yüksek bir isim. Ancak konuk takım ofansifoynamayacağı için Mirancnhuk’un şans bulması da, maçın gidişatına göre belli olur.

Fernandes için çok farklı!

Manuel Fernandes’le bu maçtan 2 hafta önce konuşma fırsatı bulmuştum. Fernandes için Türkiye, Portekiz’den sonraki ikinci vatanı. Orayı çok seviyor. Hem eski bir Beşiktaşlı olması hem de Fenerbahçe’ye karşı forma giyecek olması sebebiyle bu mücadeleye ekstra bir motivasyonla hazırlanıyor. Rusya’da bir türlü gerçek potansiyelini gösteremedi. Ancak Türkiye’deki bu mücadelede herkese neler yapabileceğini göstermek istiyor. O, bu karşılaşmaya, kendisini ispatlamak olarak bakıyor.