Rusya Bilimler Akademisi'nin katkılarıyla düzenlenen bir panelde konuşan Kozak, "Bugün her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbass'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünene göre oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" dedi.

Donbass'ta Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk'ın askeri oluşumlarının yeteri kadar savaş deneyimine sahip olduğunu ve saldırıları püskürtecek güçte olduğunu kaydeden Kozak, "Ancak her şey diğer tarafa bağlı" diye ekledi.

Kozak, Donbass'ta büyük askeri faaliyetlerin başlamasının Ukrayna için 'sonun başlangıcı' olacağını da vurguladı.

'MİNSK ANLAŞMALARI UYGULANIRSA DONBASS 1 YIL İÇİNDE NORMALE DÖNER'

Bu arada Kozak, Minsk anlaşmalarının uygulanması halinde Donbass'taki durumun bir yıl içinde normale döndürülebileceğini, Ukrayna'nın sürekli yaptığı gibi anlaşmalardan uzaklaşılması halinde 'dondurulmuş çatışma' durumunun ortaya çıkabileceğini belirtti.

"Rusya, Minsk anlaşmalarına uyarak Ukrayna'ya çatışmalara çözüm bulunmasında yardımcı olmaya çalıştı. Ancak sunulan yardımı isteyen taraflara yardım edilmesi gerektiği görüldü" diye devam eden Kozak şu ifadeleri kullandı: "Ukrayna'da ülke yönetiminin politikasına şüpheyle bakan yeterli sayıda seçmen var. Donbass'ın Ukrayna topraklarına yeniden entegrasyonunun hemen ardından çözülmesi gereken ekonomik sorunlar da var. Görünen o ki, bu nedenle Ukrayna 'sonuçsuz kalan demagojik müzakereler' yolunu seçiyor. Maalesef Normandiya formatındaki partnerlerimiz de Ukrayna'nın yolundan ilerliyor."