Tekirdağ'da Hayrabolu Kurtdere Köyü Camii, adeta görenlerin içini burkuyor. Neredeyse yıkılmak üzere olan 47 yıllık caminin çürümeye terk edilmesi cemaati derinden üzüyor. Cemaat yıkılmaya yüz tutmuş camiyi onarmak istiyor fakat ekonomik güçleri buna yetmiyor.

Seslerini ne müftülüğe ne de başka hayırseverlere duyuramayan cami cemaati, haklı olarak camiye el atılmamasından dolayı yakınıyor.

MİLYARLARLA ONARILAN KİLİSELER VAR, CAMİLERE EL ATAN YOK

Günümüzde milyarlarca paralarla yapılan ve onarılan kiliseler var iken, camilerin yıkılmaya terk edilmesi büyük tepki çekti. Bu durumun en son örneği Niğde'de yaşandı. Niğde Sungurbey Camii neredeyse yıkılmak üzereyken en ufak bir tadilat bile yapılmamıştı. Ancak Sungurbey Camisinin yüz metre yakınında olan tarihi kilise onarılmıştı. Ecdat yadigârı olan ve tarihi İslam medeniyetimiz olan mabetlerimize ve İslam sanatının güzelliğine sahip caminin onarılmaması vatandaşları derinden sarsmıştı.

Durumun bu şekilde olması akıllara, "Yıkık kiliseler onarıldı, Cemevleri inşa edildi. Peki kaç tane cami inşa edildi ya da onarıldı?" sorusunu getiriyor.

CAMİLER HALEN HARABE HALİNDE

Halep’teki kiliseler onarılırken Sünni camilerine el atan olmadı.

İşgal altındaki Halep’teki kiliselere Ermeni topluluğu sahip çıkarak onarmaya başladı. Ancak bölgedeki camiler halen harabe halinde.

Halep’te bulunan ve harabeye dönen Tarihi Emevi Camii(Zekeriyya Camii)

TEKİRDAĞ'DA KÖYLÜNÜN FERYADI: CAMİ ÇÜRÜYOR!

Tekirdağ Büyükşehir olmadan önce köy olan Hayrabolu'nun mahallelerinden Kurtdere 'de Kurtdere Camii çökmek üzere. İçerisinde ibadet edilen ancak bir din görevlisi bulunmayan 47 yıllık cami çürümeye terk edilmesi cemaati üzüyor. Tam 47 yıllık ana kubbenin yanı sıra 7 kubbesi bulunan caminin minaresi 1988'de, 31 yıl önce yapılmış. Yağan yağmurlar nedeniyle kubbelerden su almaya başlayan cami, kısa süre içerisinde müdahale edilmezse adeta çökmek üzere. Köylü, ekonomik imkansızlık nedeniyle camiye herhangi bir müdahalede bulunamadığı gibi de seslerini kimseye duyuramamaktan yakınıyor.

CEMAAT HAYIRSEVERLERDEN YARDIM BEKLİYOR

Caminin çökmekten kurtulması için hayırseverlerin seslerini duymasını isteyen cami cemaati, "Cami için bir usta getirdik. 'Sıvaların iyice kazınıp tekrar sıvanması gerekiyor. Dışı mozaik kaplama olmalı. Kubbelerin sıvası kazınıp su geçirmez sıva yapıp üzerini alüminyum kaplama yapılmalı' dedi. Ekonomik imkanlarımız yok ki yaptıralım. Bir hayırsever Allah rızası için camiye el atarsa tüm köy halkı olarak memnun olacağız." dediler.

CAMİDE DİN GÖREVLİSİ YOK AMA İBADET YAPILIYOR

Bu arada camiyle ilgili ulaştığımız Hayrabolu Müftülüğü’nde Müftü Vekili düzeyinde yapılan açıklamada söz konusu caminin din görevlisi bulunmadığı ancak ibadete açık, cemaatin kendi kendine namaz kıldığı belirtildi. Ayrıca Hayrabolu Müftülüğü yetkilileri, kısa süre içerisinde camiyi gidip görecekleri yönünde bir açıklama yaptı.