AKP HER SIKIŞTIĞINDA VE HER SEÇİM ÖNCESİ 'GAZ' BULUYOR

Erdoğan, Türkiye'nin tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdiğini belirterek, 'Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır' dedi. Ancak Erdoğan'ın bu açıklamaları daha önceki gerçekleşmeyen vaatler göz önünde tutularak ekonomi ve siyaset çevrelerinde temkinle karşılandı. Açıklama sonrası borsada da düşüş yaşanırken, dolar da 7,22 seviyelerinden 7,30 seviyelerine yükseldi. Borsadaki düşüş ve dolardaki yükseliş 'Müjde değil miydi bu, neden böyle oldu…' sorularını da beraberinde getirdi.

GEÇEN YILKİ MÜJDENİN 62'DE 1'İ ÇIKTI!

Ancak bir diğer göze çarpan da geçtiğimiz yıllarda bulunduğu iddia edilen rezervler. Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı seçildiği 23 Haziran seçimlerinden birkaç hafta önce Tekirdağ'da 20 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğu iddia edilmişti.Haber AKP'ye yakın medyada yine müjde olarak duyurulmuştu. Daha sonra haberi yapan gazeteler, 20 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinin 'kübik feet' birimiyle ölçüldüğünü keşfederek, bulunan gazın metreküpe çevrildiğinde 500-550 milyar metreküpe denk geldiğini duyurmuştu ancak o noktada da ne olduğu hala meçhul.

VAAT VAR İCRAAT YOK! BUNLAR NE OLDU?

İŞTE AKP'NİN DAHA ÖNCE BULUP SONRASINDA UNUTTUĞU REZERVLERİN LİSTESİ

O rezervler basına böyle yansımıştı ancak 'bulunduklarıyla' kaldılar…

16 Mayıs 2018: Geçtiğimiz hafta Batman'ın Sason ilçesinde bulunan kaliteli petrol yatağından sonra bugün de Mardin ve Şırnak illerimizde kaliteli petrol yataklarının bulunması yüzleri güldürdü.

20 Nisan 2016: Adana'da, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılan aramada doğalgaz bulundu. Sarıçam ilçesinin İncirlik mevkisi yakınlarında tarla ortasında havaya doğru alev çıktığını gören vatandaşlar, itfaiye ve polise haber verdi. Olay yerine gelindiğinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bir yıl önce yangın çıkan yerde doğalgaz çalışması başlattığı öğrenildi.

24 Şubat 2016: Sakarya'da özel bir firma tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucu Söğütlü, Serdivan ve Ferizli ilçelerinde 400 ve 450 metre derinlikte doğalgaz bulundu.

14 Ekim 2015: Karadeniz'de ortak olarak, petrol ve doğalgaz arayan Lukoil, PanAtlantic ve Romgaz şirketleri bugün yaptıkları basın açıklamasında 30 miyar metreküp gaz rezervi keşfettiklerini bildirdi.

9 Ocak 2015: Trakya'da faaliyet gösteren Kanada menşeli Marsa Enerji firmasınca, Poyraz sahasında yeni doğalgaz rezervi bulunduğu açıklandı. Marsa Enerji'den yapılan açıklamada, yeni keşfedilen doğalgaz rezervinin 600 milyon metreküp olduğu belirtildi.

7 Şubat 2014: Diyarbakır'da Türkiye'nin 40 yıl ihtiyacını karşılayacak kaya gazı bulunduğu ifade ediliyor. Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nin yanı sıra Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, Türkiye'de kaya gazı olduğu düşünülen diğer alanlar olarak ön plana çıkıyor.

2004, 2006, 2007, 2009 ve 2010 yıllarında da bunlara benzer 'doğalgaz bulduk' haberleri medyaya yansımıştı.

YERLİ UÇAK VE YERLİ OTOMOBİL NE OLDU?

Öte yandan Ekim 2009'da da 'yerli uçak' üretileceği açıklanmıştı ancak o günden bugüne yerli uçak üretimine dair ne bir AR-GE çalışması yapıldı ne de bir gelişme yaşandı. Kamuoyu 'hep vaat hep vaat' diyerek bu projenin de akıbetini merak ediyor.

Olumsuz örnekler göz önüne alındığında geçtiğimiz yılın sonunda tanıtılan 'yerli otomobil' projesinin de tamamlanıp tamamlanmayacağı ayrıca merak konusu.