İran'ın yarı resmi haber ajansı ILNA, İran'ın Kum kentinde 13 Şubat'tan bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 50 olduğunu duyurdu.

Kum yetkililerinden Ahmed Amiriabadi Farahani, koronavirüsün merkezi olan kentte 250'den fazla kişinin karantinada olduğunu da söyledi.

İran koronavirüs vaka ve ölümlerini resmi olarak ilk kez 19 Şubat'ta duyurmuştu.

Kum'daki durumun iyi olmadığını söyleyen Farahani, hükümeti virüsü kontrol altına almada başarısız olmakla eleştirdi. Hemşirelerin koruyucu kıyafetler giymediğinin ve bazı sağlık personelinin kentten ayrıldığının altını çizen Farahani, 'Bu zamana dek yönetimin koronavirüsle mücadele için belli bir adımına şahit olmadım' dedi.

AP'nin ILNA'ya dayandırdığı habere dair yetkililerden henüz açıklama gelmedi.

Türkiye, İran sınırını kapatmıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarına yönelik Türkiye'nin alacağı tedbirler kapsamında Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran'dan Türkiye'ye yapılacak tüm uluslararası uçuşların saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durdurulduğunu duyurmuştu.

Koronavirüs iki ülkeye daha yayıldı

Bugüne kadar Çin ana karasında 77 bin 150, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 74 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 28 kişide Covid-19 tespit edildi. Yeni tip koronavirüsün görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları ise Japonya'da 838, Güney Kore'de 763, İtalya'da 152, Singapur'da 89, İran'da 43, ABD'de 35, Tayland'da 35, Avustralya'da 23, Malezya'da 22, Vietnam'da 16, Almanya'da 16, İngiltere'de 13, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 13, Fransa'da 12, Kanada'da 10, Hindistan'da ve Filipinler'de 3, Rusya'da ve İspanya'da 2, Nepal, Sri Lanka, Kamboçya, Belçika, İsveç, Finlandiy, Mısır, Lübnan ve İsrail'de 1 olarak açıklandı.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı ise yaptığı açıklama ile virüsün bir ülkeye daha bulaştığını duyurdu. Kuveyt Sağlık Bakanlığı, İran'ın Meşhed kentinden gelen 3 kişide yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiğini açıkladı.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı da İran'dan dönen bir kişide yeni tip koronavirüs (Covid-19) görüldüğünü ve bunun ülkede tespit edilen ilk vaka olduğunu açıkladı.