"Türkiye'nin en yüksek üs bölgesine geçtik. İlk kez bir üs bölgesinde yer altında tüneller var, yer altındaki tünellerle kuleler bir birine bağlanıyor" diyen Soylu, şöyle devam etti:

"İçerisinde her türlü teknik donanım ve cihaz söz konusu her türlü mühimmat söz konusu ve oraya yapılan yolları da helikopterden görme fırsatımız oldu. Bunlar gerçekten insan üstü gayretle gerçekleştirilen adımlar. Bunlar devletimizin büyüklüğünü bize verdiği gururu bir kez daha yansıtmaktadır.

Şimdi burada hem terörle mücadeleyi hem asayişi hem göçü, hem uyuşturucuyla mücadeleyi, hem de arkadaşlarımızın ortaya koyacağı sunumları hep birlikte değerlendireceğiz. Terörle mücadele hepinizin malumu olduğu üzere Hakkari ilimiz terörle mücadele ve güvenlik ile ilgili olarak belki de Şırnak'la birlikte en kritik coğrafi konuma sahip illerimizden birisidir.

Biraz önce gittiğimiz yerden kuş bakışı gördüğümüz yer Basyan, yani Irak'ın kuzeyinin bize bakan tarafı hem İran hem Irak'a sınırı olan dolayısıyla gerek terör geçişleri, gerek kaçak göçmen geçişleri, hem de buna bağlı olarak uyuşturucu ticaretiyle ilgili yüksek bir risk barındırmaktadır. Hakkari'nin PKK terör örgütü nezdindeki anlamı ise diğer illerden biraz daha farklıdır.

Burası terör örgütünün Kuzey Irak'a geçiş kapısı olarak gördüğü Kuzey Irak'a giriş çıkış kapısı olarak gördüğü bir yer. Kuzey Irak, örgüt için hem coğrafi konum itibariyle, hem de yüksek arazi yapısının verdiği imkanlar sebebiyle geçmişten beri terör örgütünün temel üslenme alanı lojistik ve karargah bölgesi konumundadır.

Dolayısıyla buraya açılan kapı olan Hakkari'nin terörle mücadeledeki stratejik önemi her halde burada izaha muhtaç değildir. Yurt içinde de Tunceli'den Artvin'e Diyarbakır'dan Erzurum'a Karadeniz'e kadar örgütün ilettiği tüm grupların ana giriş kapısı. İlk planlamaların yapıldığı yer yine Şırnak'ın bir bölümü, Hakkari, 'serhat' bölgesi denilen Kars'ı ve Ağrı'yı içine alan bölge olarak esas itibariyle aktarım merkezi ve aktarım alanları olarak nitelendirilebilir."