Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 3'üncü çeyrek enflasyon raporunu açıkladı. "2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puanlık güncellemeyle yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e yükselttik" diyen Kavcıoğlu, enflasyonu artıran yapısal sorunların çözülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

"HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI"

Kavcıoğlu, enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli. Merkez Bankası olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele vermeye çalışıyoruz. Ama odalara burada büyük görev düşüyor. Firmalar daha duyarlı olmalı, makul oranlarda zamlar yapmalarını rica ediyoruz. Bunların kendi içerisinde dengelenmesi gerekir. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sadece para politikasıyla çözülemez" diye konuştu.

Ekonomistler, 'toplumsal mutabakatı' hatırlatan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun mesajlarını yorumladı:

BEKLENTİLERDE REFERANS NOKTASI KAYBOLDU

Hakan Kara: Modern parasal rejimlerde Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ara hedef işlevi görür. Bu nedenle Enflasyon Raporları önemlidir. Bizde ise yıllardır enflasyon tahminlerinin değeri giderek azaldı. Resmi hedef ve tahmin önemini kaybedince beklentilerde referans noktası kayboldu.

2006 yılında enflasyon hedeflemesine geçildiğinden bu yana resmi tahminler ve gerçekleşme arasındaki fark ortalama 3,25 puan. Birikimli fark yüzde 50. Yani enflasyon TCMB'nin öngördüğü şekilde gerçekleşseydi bugün tüketim sepetinizin fiyatı yaklaşık yarı yarıya daha düşük olacaktı.

"MEMURLAR YÜZDE 8 ÜZERİNDE ZAM BEKLEMESİN"

Baki Demirel: Kavcıoğlu, 'Des-enflasyon için yapısal reform ve toplumsal mutabakat gerekiyor' demiş. Bu arada TCMB enflasyon tahminlerini de değiştirdi. 2021 için tahmin 14,1, 2021 için ise de 7,8 oldu. Benim anladığım emekçi kesim, memurlar yüzde 8 üzerinde zam beklemesin. Toplumsal uzlaşı bunu gerektiriyor.

Merkez Bankası 2021 sonu enflasyon tahminini yüzde 1.9 artışla yüzde 14.1'e çekti. Politika faizinin beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde tutulacağını ifade etti. Yani bir faiz indirimi ufukta görünmüyor. Nitekim dolar hızla 8,51 TL'ye doğru gevşedi.

"BU AÇIKLAMALARI KİMSE CİDDİYE ALMAZ"

Serkan Özcan: Enflasyon hedefinin yıllardır yüzde 5 olduğu ülkede yıl sonu enflasyonunu önce yüzde 9,4 sonra yüzde 12,2 tahmin edip, yetmeyince yüzde 14,1 olacak diye revize eden aynı açıklamada para politikasında sıkı duruyoruz diyen bir Merkez Bankası'nın açıklamalarını aklı başında kimse ciddiye almaz.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN FAİZLERİ İNDİRMEK İSTİYORLAR"

İris Cibre: Türk ekonomisinin amiral gemisi inşaat sektörü. Fakat faizler yükseldikçe konut satışları düşüyor. İnşaat şirketleri 25 milyar TL'lik kredi batığı ile 2. sırada. Mayıs'ta 367, Haziran'da 489 inşaat şirketi kapandı, kapanan şirketler arasında en yüksek paya sahipler. Faizleri en çok bu yüzden indirmek istiyorlar.

"EN BAŞTA MERKEZ BANKASI BAŞKANI İŞİNİ YAPMIYOR DEMEKTİR"

Uğur Gürses: Yıl sonunda enflasyonun Merkez Bankası'nın tahminine erişmesi için yılın kalan 6 ayında ortalama yüzde 0.85'lik bir aylık enflasyon olması gerekiyor. Bu tahmin, "Yüksek enflasyon tahmini yaparsam faizi niye arttırmıyorsun derler" biçiminde tanımlanabilecek bir tahmin. Fiyatlama davranışı bozuluyorsa en başta Merkez Bankası işini yapmıyor demektir Şahap Kavcıoğlu Bey.