ABD ile 17 Ekim'de yapılan Güvenli Bölge Mutabakatı'na rağmen PKK/YPG'li teröristlerce yapılan taciz atışları sürüyor. Bu sabah Tel Abyad'da keşif gözetleme görevi esnasında PKK/YPG'li teröristlerin açtığı tanksavar ve hafif silah ateşi neticesinde bir askerimiz şehit oldu, bir askerimiz ise yaralandı.

TÜRKİYE KARŞILIK VERSİN DİYE YAPIYORLAR

Kanal 7'de Başkent Kulusi programında gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu taciz atışlarına ilişkin, " Müzakareler yapılırken bile ABD'li yetkililer bir taraftan sahadaki askerleriyle irtibat halindeydi ve çekilmeye hemen başlayacaklarını söylemişlerdi. Bir taraftan bazı çekilmeler olduğunu gözlemliyoruz ama diğer taraftan da bize yönelik tacizin de olduğunu görüyoruz. MSB bunun raporluyor. Bir terör örgütüne güvenilmemesi gerektiğini, biz zaten güvenmiyoruz da ABD'nin güvenmemesi gerektiğini gördük. Onların talimatlarına rağmen bu tacizler oluyor. Yıllarca bunlara müttefik dediler. Terör örgütü bizi kışkırtmak için bazı durumlar oluyor. Buradaki kasıtları ne? Türkiye karşılık versin,anlaşmayı ihlal etsin. Kara propaganda için yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

Sürenin yarısı geçti, 5 gün tamamlandığında ne bulmayı bekliyorsunuz?

Barış Pınarı Harekatı'nın amacı neydi, bölgeden teröristleri temizlemek. Bunu daha önce ABD ile onların teklifi üzerine birlikte beraber yapmayı denedik. Ama sahada yavaşlatma, bir takım kozmetik adımlar ve oyalamacayı gördük. Onlarla bu işi yapamayacağımızı anlayınca cumhurbaşkanı talimatı ile harekat başladı. ABD bu bölgede YPG/PKK'lı teröristleri 32 kilometrelik bu alanda çekeceğini bildirdi. Bu bölgeden tüm teröristlerin çekildiğini, silahlarının toplandığını görmek istiyoruz. Daha sonraki aşamada buralarda inşa ettikleri tüm mevzilerin yıkıldığını görmek istiyoruz. Bu zaten mutabakatın içinde var.

BU BİR DURAKLAMA, ASKERLERİMİZ ÇEKİLMİYOR

Buna nezaret ediliyor mu?

Şuanda yaptığımız biliyorsunuz bir duraklama. Duraklama döneminde sahadaki güçlerimiz çekilmiyor, oradalar. İstihbaratımız var. Yerinden bilgi edinmek konusunda bir sıkıntımız yok. Kimse burada, Türkiye'nin gözünden kaçacak beklentisi içine girmesin, yakından takip ediyoruz.