BOEING, Türkiye'deki ilk mühendislik ve teknoloji merkezini açtı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İstanbul'da gerçekleştirilen Boeing Teknoloji Günü ve Boeing Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk savunma sanayisinin, Boeing'le Barış Kartalı Projesi kapsamında yakınlaştığını, sağlanan yakın temasın yıllar boyunca sürdüğünü ifade etti.

ÇITAYI YÜKSELTMELİYİZ
Demir, "Boeing'i gezerken 747'lerin yanına gittiğinizde hemen sizi götürürler 'iniş takım kapağı Türkiye'de yapılmıştır' derler. Güzel parça ama artık iniş takım kapağı, irtifa dümeni... Bunların çok ötesine geçmemiz lazım diye düşünüyorum, çıtayı yükseltmeliyiz. Bu ülkedeki kabiliyeti gördükçe de yükseleceğine inanıyorum" dedi. Boeing ile Türkiye arasındaki işbirliğinin şu anda yoğun olarak teslimatları süren CH-47 Chinook ağır nakliye helikopterle devam ettiğini bildiren Demir, Türkiye'nin üretim süreçlerinde daha geniş bir yelpazeyle yer almak istediğini söyledi.

TÜRK ŞİRKETLERE AÇIK
İsmail Demir, Boeing'in Türkiye'de kurduğu tesisle önemli bir adım attığını, buna karşılık Türk havacılık şirketlerinin de söz konusu merkezle çalışabilecek mühendislik kümelenme faaliyeti içinde olması gerektiğini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye'de yenilikçi düşünceye sahip havacılık dehalarının yıllar içinde çok fazla zorlukla mücadele ettiğini, yeni dönemde ise Türkiye'nin "mucit ruhlu" insanlara sahip çıktığını söyledi. Kacır, Türkiye'nin Ar-Ge eksenindeki reformist yaklaşımını sürdüreceğini kaydetti. Pendik'te, Teknopark İstanbul'da yer alan Boeing Teknoloji Merkezi, ileri havacılık teknolojilerine odaklanacak.

'BÜYÜMEK İSTİYORUZ'
BOEING Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, Türkiye'nin, Boeing'in stratejik büyüme ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "Boeing'in bir üretim üssü ve teknoloji ortağı olarak gördüğü Türkiye'nin, küresel havacılık sektörüne daha büyük katkılarda bulunma potansiyeli olduğuna inanıyoruz" dedi. Merkez, ilk etapta Boeing'in yeni nesil ticari uçakları için araştırma, mühendislik ve tasarım çalışmalarına başlayacak.