Kuzey Irak’ta Barzani’nin referandum inadının ardından sınırda bir haftadır askeri tatbikatını sürdüren Türkiye, tarihi MGK toplantısında Erbil yönetimine yönelik bir dizi yaptırım kararı aldı. Meclis de bugün Irak tezkeresi için olağanüstü toplanıyor. ÖNCE MGK ARDINDAN KABİNE

Kuzey Irak’taki gelişmeler üzerine erkene alınan Milli Güvenlik Kurulu, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Barzani’nin referandum kararı etraflıca görüşüldü. Erbil yönetimine yönelik yaptırımlar uygulanmasına yönelik tavsiye kararı alandı. MGK sonrüsondü toplanan Bakanlar Kurulu’nda ise yaptırımların yol haritası belirlendi.

SIRADIŞI YAPTIRIMLAR

Erdoğan, New York’ta yaptığı açıklamada "Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem de kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık" ifadelerini kullanmıştı.

KUZEY IRAK İÇİN TEZKERE

Yaptırım kararlarının ardından Meclis bugün Irak ve Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanacak. Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tezkerede, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem atfettiği ifade edildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: GEREĞİNİ YAPARIZ

Başbakan Binali Yıldırım: Barzani bu inattan, bu sevdadan vazgeçmelidir. Referandum bizim için milli güvenlik meselesidir, gereğini yaparız. Uluslararası anlaşmalardan doğan hakkımızı kullanırız. Bu karar bölgedeki Kürt kardeşlerimize de hayır getirmez. 8’DE

CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın New York’ta 1 saat süren görüşmesinden Kuzey Irak’taki referanduma karşı mutabakat çıktı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada iki liderin 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planladığı referanduma karşı oldukları ifade edildi, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağı vurgulandı.