Yüz binlerce Müslümanın baskı ve şiddet yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalmalarının ardından Myanmar ve Bangladeş, Arakanlıların ülkelerine dönmeleri için anlaşma imzaladı. Myanmar Göç Bakanlığı Müsteşarı Mying Kyaing, "Bangladeş kişisel bilgi formlarını bize geri gönderdiği gibi, onları almaya hazırız" dedi.

Maruz kaldıkları şiddet sebebiyle Bangladeş'e sığınan yüz binlerce Arakanlı Müslüman'ın neredeyse hiçbirinin kimlik belgesi bulunmuyor. Müslümanlar, kendilerine uygulanan baskı ve şiddetin bir parçası olarak, Myanmar'da kimliksiz ve vatansız yaşamaya mahkûm ediliyor.

KABUL ETMİYORDU

Bangladeş, 25 Ağustos'tan bu yana kendilerine sığınan 600 binden fazla Arakan Müslümanının ülkelerine geri dönmesi gerektiğini belirtiyordu. Myanmar ise ülkedeki zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan yüz binlerce Arakanlıyı vatandaş olarak kabul etmeye yanaşmıyordu. Anlaşma koşulları henüz açıklanmazken, Uluslararası Af Örgütü de dâhil olmak üzere birçok sivil toplum oluşumu Myanmar hükümetinin Müslümanlara "soykırım" uyguladığını raporlamıştı. Bu noktada ortaya çıkan yeni şüphe, Myanmar'a iade edilecek olan Müslümanların yeni bir zulme maruz kalıp kalmayacağının güvencesi yok.

ABD: ETNİK TEMİZLİK

Bu gelişme, ABD'nin Arakan'da yaşananlar için "etnik temizlik" demesinin ardından yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti ilk kez "etnik temizlik" olarak nitelendirerek, katliamlardan sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Arakan krizinde "şiddete sebep olan (Myanmar güvenlik güçleri mensupları ya da yerel infazcılar) kişileri hedef alan yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandıklarını" ifade etmişti. Yetkili, "Arakan'da yaşanan etnik temizliğin planlı ve organize" olduğunu, sorumlularının belirlenerek yargı önüne çıkarılması gerektiğini dile getirmişti.

ÇİN'DEN 3 AŞAMALI PLAN

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Arakan'da yaşanan krizin çözümü için 3 aşamalı bir plan önermiş, ilk aşamada sahada ateşkesin sağlanması gerektiği ve bölgede istikrar ortamının oluşturularak insanların zorla göç ettirilmesinin engellenmesi gerektiği söylemişti. Wang, "Bütün tarafların çalışmasıyla şu anda ilk aşamada amaca ulaşıldı. Önemli olan olayların yeniden parlamasını önlemek ve savaşın ateşini yeniden tutuşturmamak" ifadelerini kullanmıştı.

BİNLERCE MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor. Bangladeş'e geçmeyi başaran Arakanlı Müslümanlar ise kamplardaki yetersiz imkânlardan dolayı başta sağlık ve barınma olmak üzere birçok sorunla karşılaşıyor.