Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İngiliz mevkidaşıyla yaptığı açıklamada tahıl krizine ilişkin "İstanbul'da eğer anlaşma olursa bir kontrol merkezi ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak. Biz Ukrayna tahılına ilişkin iddiaları araştırdık. Ukrayna tahılının yasadışı bir şekilde alınıp satılmasına karşıyız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'la görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan basına konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İstanbul'da eğer anlaşma olursa bir kontrol merkezi ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak. Biz Ukrayna tahılına ilişkin iddiaları araştırdık. Ukrayna tahılının yasadışı bir şekilde alınıp satılmasına karşıyız.

İsveç ve Finlandiya'dan heyetler geldi. Biz yazılı düzeyde endişelerimizi paylaştık. En son Brüksel'de teknik düzeyde NATO'da bir çalışma oldu. O metin üzerinde anlaşılan noktalar var, görüş ayrılığı yaşadığımız noktalar var.

Bir müttefiğin güvenlik endişelerinin karşılanması NATO'nun önceliği olmalıdır. Özellikle NATO zirvesinde güney kanadıyla ilgili terörle mücadeleye odaklanacak bir oturum düzenlenmesini olumlu buluyoruz."

İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin "Eğer buradaki sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacaktır." dedi.

Türkiye ve İngiltere'nin NATO'nun önde gelen ülkeleri olarak daha iyi ilişkileri olması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Truss, Türkiye'nin özellikle Ukrayna'da çok kıymetli şeyler yaptığını ve bunu bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna konusundaki çabaları dolayısıyla Çavuşoğlu'na teşekkür eden Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin şunları kaydetti:

"Eğer buradaki sorun çözülmezse, bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacaktır. Bu konuda da yine uygulamaya dair kararlar alabileceğimizi düşünüyorum."